Ruski vpliv na Balkanu: Od volkov do časti

Kristina Božič
22.01.2018 07:30

Delovanje srbskih, nacionalističnih skupin, povezanih z ruskimi kolegi, je v zadnjih tednih ponovno v središču pozornosti od BiH do Kosova

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vodji ruske skupine Nočni volkovi, Aleksandru Zaldostanovu - Kirurgu je predsednik Republike srbske, Milorad ​Dodik ta mesec podelil odred časti. Nočne volkove so Američani zaradi njihovih aktivnosti v Ukrajini uvrstili na črno listo.  
Zurnal.info

Na vse večji vpliv Rusije na Balkanu politiki in raziskovalci opozarjajo že leta. Kosovska centra za mednarodne in za varnostne študije sta po poročanju GazetaExpress v zadnjih mesecih opozarjala tako na rusko vmešavanje prek medijskih in subverzivnih, ne-vojaških aktivnosti kot na aktivnosti srbske skupine Volkovi. Vse naj bi služilo razpihovanju napetosti in etničnih delitev ter destabilizaciji. Ob sobotnem obisku Aleksandra Vučića na Kosovu sta ruska portala, Sputnik in RT objavila lažno novico, da naj bi policija aretirala več oboroženih Albancev. Pred natančno letom dni je kosovski predsednik, Hašim Tači opozoril, da Srbija na Kosovu pripravlja 'ruski model za Ukrajino'. V centru pozornosti je rusko-srbski center v Nišu in delovanje ruske skupine Nočni volkovi, ki jo v Srbiji vodi Saša Savić, sicer tudi domnevni mentor skupine Srbska čast, po poročanju bosanskega portala Žurnal. V rusko-srbskem centru naj bi vadili in tam dobivali opremo.

Pripadniki skupine Srbska čast in podmladek vojnih veteranov Powers v Narodni skupščini Republike srpske - opremo in prostor za trening naj bi jim zagotavljal rusko-srbski center v Nišu. 
Zurnal.info
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta