S prehrano moramo zadovoljiti potrebe

Maja Nabernik
23.04.2024 00:00

Enotnega oziroma pravilnega odgovora na vprašanje, katera prehrana bi bila najprimernejša za prav vsakega pasjega ljubljenčka, ni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Da bi zagotovili zdrav razvoj, je treba upoštevati starost psa, velikost in pasmo ter njegove specifične potrebe, povezane z življenjskimi navadami, morebitnimi alergijami in bolezenskimi stanji. Trg ponuja obilje raznovrstne ponudbe, tako suhe kot mokre hrane. Ker psi sodijo v red zveri, potrebujejo veliko živalskih beljakovin. Posebna pozornost naj velja izbiri prehrane pri mladičih, saj v razmeroma kratkem obdobju zelo intenzivno rastejo, zato jim moramo ponuditi prilagojeno hrano. Posebna skupina, ki ima svoje potrebe, so tudi seniorji ter psice v obdobju brejosti in laktacije.

Od tri do pet obrokov na dan

Do šestega meseca starosti je priporočljivih do pet manjših obrokov na dan. Pozneje, ko se hitrost rasti upočasni, in do konca obdobja rasti pa tri obroke na dan. Odrasle pse hranimo enkrat ali dvakrat na dan. Poskrbimo, da bodo vedno imeli na voljo tudi svežo vodo. Pomembno je, da mladiče hranimo s hrano, primerno njihovi starosti in velikosti. »Gotovo je najbolje, če se lahko mladiči dojijo pri psički, če to ni mogoče, uporabimo specializirane formule mleka.

Osebni Arhiv

Kravje oziroma mleko drugih živalskih vrst zanje ni primerno,« opozarja dr. Špela Orthaber z Veterinarske postaje Slovenj Gradec. »Frekvenca hranjenja z mlekom naj bo od začetka zelo pogosta, na približno dve uri, pozneje pa se razmiki med hranjenjem podaljšujejo. Tudi uvajanje goste hrane naj poteka postopoma.« Mladiči imajo večjo potrebo po beljakovinah, za normalen razvoj živčevja pa potrebujejo pa tudi omega 3 maščobne kisline in DHA. Prav tako imajo večje potrebe po kalciju in fosforju kot odrasli psi. Ko izbiramo hrano, ki je na voljo za mladiče, upoštevajmo tudi velikost posamezne pasme. »V takšni hrani so razmerja optimalna, zato ni potrebe po dodatkih vitaminov, odsvetujemo tudi dodajanje mineralov, ker lahko zaradi neprimernega razmerja med fosforjem in kalcijem pride do ortopedskih razvojnih težav,« poudarja dr. Orthaberjeva.

Poučite se o prehrani svojega štirinožca

Ko iščemo primerno prehrano za naše hišne ljubljenčke, smo med množico ponudbe pogosto v dilemi. Pri tem se lahko izognemo raznim trženjskim trikom, če pazljivo preberemo navedbe na embalaži. Vsa hrana, ki je na voljo v trgovinah, mora ustrezati istim predpisom. Popolna in uravnotežena prehrana zadovolji vse dnevne potrebe živali v določenem obdobju. Hranjenje z ostanki z naših krožnikov ni priporočljivo, saj večinoma vsebuje preveč soli in maščobe. Če se odločite, da boste svojim ljubljenčkom hrano pripravljali sami, se morate o tem temeljito poučiti in se posvetovati z veterinarjem. Takšna vrsta prehrane gotovo zahteva več našega časa in energije, v vsak obrok moramo vključiti vsa primerna hranila. »Če boste psu ponudili surovo hrano, mora biti ta sveža oziroma hranjena na primerni temperaturi, saj obstaja nevarnost okužbe z nekaterimi bakterijami, kot so salmonela, E.coli, Yersinia enterocolitica, in paraziti, ki so lahko prisotni v surovem mesu,« opozarja dr. Orthaberjeva. Previdno tudi pri dodajanju priboljškov, ki jih mnogi uporabljajo za učenje, saj z njimi lahko povzročimo neravnovesje hranilnih snovi. Priboljške moramo vedno prišteti k skupnemu dnevnemu vnosu hrane, sicer se lahko zgodi, da že mladiče hranimo čezmerno. Če so psi pretežki že med odraščanjem, je večja verjetnost, da bodo čezmerno hranjeni tudi kot odrasli. Debelost pa skrajšuje življenjsko dobo, lahko povzroči motnje v telesnih funkcijah in je dejavnik tveganja za številne bolezni.

OPOMNIK:

  • Nevarna živila za pse in mačke so: čebula, česen, čokolada, oreški makadamije, avokado, grozdje, rozine.
  • Nikar psu ali mački ne poskušajte »pomagati« z raznimi prehranskimi dodatki, namenjenimi ljudem. Pogosto vsebujejo previsoko koncentracijo vitamina D ali ksilitol, ki sta za živali strupena.
  • Oznake, kot so premium, naravno in gourmet, so le trženjski triki.

Vir: Lačen kot pes in mačka, informativni priročnik za lastnike, ki ga je uredila izr. prof. dr. Breda Jakovac Strajn, dr. vet. med.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.