Saša Lošić: “Mariborski Večer zame na neki način predstavlja mojo družino“

Damijana Žišt Damijana Žišt
28.12.2017 02:34
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Saša Lošić
Robert Balen

Skupina Plavi orkestar se je po nekajletnem premoru znova vrnila na glasbeno sceno, tokrat s turnejo po državah nekdanje Jugoslavije, imenovano Everblue. Člani skupine so od ustanovitve Saša Lošić ter dvojčka Admir Čremida (Čera II) ter Samir Čeremida (Čera I), zadnjih dvajset let pa je z njimi kitarist Saša Zalepugin, saj se prvotni član skupine Mladen Pavičić ni več vrnil v skupino.  Lošić zadnja leta znova živi v domačem Sarajevu, ker je njegova partnerka, Slovenka Špela tam dobila službo. Sicer pa se pogosto vrača v Slovenijo, ki zanj predstavlja drugo domovino, v katero je prišel leta 1992, ko je divjala vojna na Balkanu.
Od kod ime Plavi orkestar?
Ime skupine ima več pomenov. Ko smo začenjali našo glasbeno kariero, je bilo to obdobje nekega novega vala, vendar sem želel, da ime skupine na nek način zveni melanholično, urbano in intrigantno. To je bilo namreč obdobje vzornikov in poigravanja s socialrealistično ikonografijo, ko so se v Jugoslaviji nosile še modre delavske uniforme. Modra barva pa v ljudeh izziva neko melanholijo, neka globoka čustva. Hkrati pa lahko izgleda kot delavska uniforma in na drugi strani modro morje s svojimi globinami. Ime orkestar (orkester) pa zato, ker so tedaj obstajali slavni orkestri, kot je bil Benny Goodman orchestra. Na začetku naše kariere smo se za fotografiranje oblačili tudi tako kot člani orkestrov, v bele srajce, s črnimi metuljčki in podobno.

Robert Balen
Robert Balen
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta