Silovito neurje na severu Atlantika: Queen Mary 2 rešila jadralca

dr
13.06.2017 17:22

Jadrnica 73-letnega Britanca se je v silovitem neurju na severu Atlantika hudo poškodovala, luksuzna ladja pa je spremenila smer in odplula na pomoč

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Luksuzna ladja za križarjenja Queen Mary 2 je minuli konec tedna iz morja rešila 73-letnega britanskega jadralca, čigar jahta je bila hudo poškodovana med silovitim neurjem na severu Atlantika. Jadralec, upokojeni pripadnik britanske kraljeve mornarice Mervyna Wheatleyja, je sodeloval pri čezatlantski regati in v zgodnjih jutranjih urah v petek naletel na neurje. Čeprav je s svojo jahto, poimenovano Tamarind, kljuboval 15 metrov visokim valovom in vetrovom, ki so dosegali hitrosti do 60 vozlov, so njegovi rešitelji o njem dejali, da "ni poškodovan in da je dobro razpoložen".
Na spletni strani Jadralnega kluba Royal Western (RWYC) piše, da se je izkušeni jadralec 29. maja s svojo "počasno in udobno ameriško jahto za križarjenja" iz Plymoutha odpravil proti Newportu na Rhode Islandu. To naj bi bila že njegova 19. plovba čez Atlantik, na katero se je odpravil sam, z nje pa naj bi se domov vrnil julija ali avgusta. Potem ko so minuli petek zgodaj zjutraj zaznali njegov signal, da se je znašel v težavah, so pripadniki kraljeve obalne straže in njihovi kolegi iz kanadskega Halifaxa takoj sprožili obsežno reševalno akcijo, pri kateri je sodelovalo tudi britansko vojaško letalo C-130 Hercules. Koordinatorji akcije so za pomoč zaprosili tudi posadko ladje za križarjenja Queen Mary 2, ki je takoj spremenila smer in zaplula proti kraju, kjer naj bi bil Wheatley. Tja je prispela v soboto nekaj čez poldne. Chris Wells, kapetan ladje Queen Mary 2, ki je vodil reševalno odpravo, je dejal, da je v pomorstvu običajna praksa, da odhitiš na pomoč ladji v nevarnosti. "Veseli smo, da smo lahko pomagali, ter zadovoljni, da je jadralec živ in zdrav ter na varnem."
Wheatley iz Newton Ferrersa v Devonu je bil 33 let častnik britanske kraljeve mornarice. Med drugim je bil skiper ene izmed osmih ladij med otvoritveno Clipperjevo regato okoli sveta leta 1996. Pri tovrstni je ponovno sodeloval v letih 2005 in 2006. Wheatley se je tokrat s svojo jahto Tamarind že petič udeležil čezatlantske regate Ostar. Jahta je bila eno izmed petih plovil, ki so se pomerila v okviru te regate in jih je zajelo neurje. Tri plovila so menda upravljali britanski skiperji. Čeprav je neurje na ladjah povzročilo precejšnjo škodo, so jo jadralci odnesli brez poškodb. Predstavniki RWYC, ki organizira regato, so se na svoji spletni strani zahvalili pripadnikom halifaške obalne straže zaradi njihovega takojšnjega in sijajnega odziva. "Vsi jadralci jim dolgujemo hvaležnost," so dodali.
John Lewis, direktor regate, je za televizijo BBC povedal, da v preteklih 25 letih še ni doživel tako slabih vremenskih razmer. "To je nenavadno, ekstremno, vendar povsem možno na severnem Atlantiku," je dejal Lewis. Daniel Bailey, vodja pomorskih operacij pri britanski kraljevi obalni straži, se je posadki luksuzne ladje za križarjenja Queen Mary 2 zahvalil za podporo in profesionalnost med reševalno akcijo. (zur)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta