So se na silvestrovanju v Sydneyju množično okužili z nevarno bakterijo? Zdravstvena služba je izdala opozorilo

Va
05.01.2024 10:51

Potem ko so zaradi hude oblike pljučnice hospitalizirali sedem ljudi, so pristojni postali pozorni na vodo v razhlajevalnih napravah.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ognjemet nad operno hišo v Sydneyju 1. januarja 2024. 
EPA

So mnogi, ki so bili med božičnimi prazniki v središču Sydneyja ali pa so tam pričakali novo leto, domov odnesli nevarno bakterijo? Avstralska zdravstvena služba je sredi tedna izdala opozorilo, naj bodo pozorni, če se jim pojavijo simptomi tako imenovane legionarske bolezni, to je resne oblike pljučnice, ki jo povzroča bakterija legionela.

Opozorilo so izdali, potem ko so to pljučno bolezen diagnosticirali pri hospitalizirani sedmerici, treh ženskah in štirih moških v starosti od 20 do 70 let. 

Oboleli za legionelo, ki je v najhujših primerih celo smrtna, kašljajo, trese jih mrzlica, mučijo jih glavoboli in težko dihajo. Inkubacijska doba je okoli deset dni.   

Ker se legionela običajno širi prek kontaminirane vode, v Sydneyju preverjajo klimatske naprave oziroma tako imenovane hladilne stolpe: ali so bili pravilno vzdrževani. Bakterija se zna potuhniti tudi v okrasnih vodnih fontanah in podobnih objektih. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta