Šparglji: Od čudežnega zdravila do modne jedi

Zora Štok Zora Štok
13.05.2018 02:11

So prava delikatesa, v kulinariki izjemno cenjeni. Divji in gojeni, zeleni, beli (tem pravimo beluši) in tudi vijolični.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na žaru ali v ponvi na hitro popečeni šparglji so odlična spremljava mesu.
Profimedia

Divje šparglje nabiramo pozno spomladi, njihova sezona je od srede aprila do srede junija, gojeni pa so na voljo vedno. In ker je tudi tistih, ki jih gojijo, vedno več, so šparglji postali dostopni širšemu krogu ljubiteljev dobre (in zdrave) hrane, kot je to bilo včasih, ko si jih ni mogel privoščiti vsak.
Šparglje pozna človeštvo že nekaj tisoč let, vrednost pa so pridobili še posebno v času starih Rimljanov, ko so jih imeli za izjemen afrodiziak oziroma za kar čudežno zdravilo, legende pravijo, da so jih mešali v različne ljubezenske napitke. Razvrat tudi s pomočjo špargljev v starem Rimu gor ali dol, dejstvo je, da so šparglji izjemno zdravi. Kombinacija sestavin v tej rastlini je takšna, da poskrbi za čiščenje organizma. Šparglji namreč čistijo ledvice in mehur ter sečne kanale, odlično vplivajo na jetra, črevesje in kri, znižujejo krvni pritisk in so koristni za sladkorne bolnike. Vsebujejo veliko pomembnih mineralov, še posebno železa, fosforja in kalcija ter vitaminov. Divji šparglji so tudi pomemben vir betakarotena in folne kisline.

Sirova pita s šparglji
Profimedia

Nekateri so samo za divje

Če tem blagodejnim učinkom na naše zdravje dodamo še veliko uporabnost špargljev v kulinariki, smo že pri zdravi in predvsem odlični prehrani. Iz špargljev lahko pripravimo odlične juhe, pite, solate, rižote, omake, omlete, jih kombiniramo s testeninami, krompirjem, sirom, mesom, ribami in rakci, drugo zelenjavo, oviti v šunko ali pršut so lahkotna priloga mesu ali kar manjša samostojna jed. S šparglji ni nikdar dolgčas.

Priljubljena omleta

Šparglje je najbolje kuhati tako, da stebla povežemo in jih postavimo v ozko posodo, tako da vršički niso v vodi (najbolj uporabna je sicer posebna visoka ozka posoda za kuhanje špargljev s cedilom), ampak se nekoliko zmehčajo na pari. Če imamo mlade šparglje, pa lahko vršičke tudi odlomimo in jih sveže dodamo katerikoli jedi ali z njimi jed okrasimo.
​Težko je reči, katere jedi s šparglji so najbolj priljubljene. Tisti, ki jih nabirajo v naravi, večinoma prisegajo na omleto s šparglji, na rižoto (včasih z dodatkom rakovih repkov) ali na kakšno lahkotno sirovo pito. Kremna juha iz špargljev je pravšnji uvod v kosilo, solata z mocarelo, na tanko narezano redkvico in šparglji, začinjena z balzamičnim kisom in olivnim oljem ter z dodatkom sesekljanega drobnjaka, pa lahek samostojen obrok. Za pogumnejše je tu še prava majska kombinacija - šparglji in jagode. Poškropimo jih z mešanico balzamičnega kisa, olivnega olja in malo limoninega soka, potresemo z naribanim parmezanom in sveže zmletim poprom. Hitro, preprosto in okusno.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta