Stanje na slovenskem avtomobilskem trgu: Octavia je lani s prestola izrinila clia

Peter Pirkovič
23.01.2023 04:00

Obračun statistike registracij novih avtomobilov iz preteklega leta je pokazal, da je prodaja spet v upadu. V primerjavi z letom poprej za skoraj 15 odstotkov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Škoda octavia je najbolj prodajani model preteklega leta v Sloveniji.
Škoda

Statistika registracij, ki jo za trgovinsko zbornico pripravlja družba Ardi, pokaže približno stanje na avtomobilskem trgu v Sloveniji. A nikakor ne povsem realnega, saj je v njej skritih tudi nekaj odstotkov tistih avtomobilov, ki so na naših cestah zgolj na papirju in ne pri končnih kupcih. Po napovedih nekaterih šefov avtomobilskih trgovcev je bil delež teh lani občutno nižji, kar pomeni, da se v obračunu za 2022 tako skriva manj kot 5000 vozil.

Prodajno številko iz leta 1999, ko je pred napovedano uvedbo novega davka na dodano vrednost trg beležil 78.486 registriranih vozil, verjetno ne bomo dosegli nikoli več. V več kot dveh desetletjih so se razmere na trgu precej spremenile. Dokaj blizu smo bili le v letu 2018, ko je bilo registriranih nekaj več kot 71 tisoč vozil, za statistično najslabše leto pa velja 1992 (33.627 registriranih vozil). Leto 2022 je, kot že rečeno, drugo najslabše leto. Statistika razkriva, da je bilo v Sloveniji lani registriranih 46.339 osebnih vozil, kar je 14,17 odstotka manj kot v letu 2021 (53.988 vozil). Razlogi za ponoven upad prodaje so še vedno vezani na težave v dobaviteljski verigi večine avtomobilskih proizvajalcev, posledično imajo zato tovarne močno okrnjeno proizvodnjo oziroma na parkiriščih stoji veliko nedokončanih avtomobilov.

Renault clio je lani izgubil prvo mesto med najbolj prodajanimi modeli.
Artur Švarc

In ker so ti tudi v Slovenijo prihajali po kapljicah, povpraševanje kupcev pa je bilo ogromno, so trgovci tako rekoč brez naporov in dodatnih popustov prodali vse, kar se je znašlo na njihovih parkiriščih. Ne glede na dejstvo, da so se avtomobili lani že nekajkrat podražili, in, kot kaže, temu trendu tudi letos ni videti konca, je zanimivo dejstvo, da kupce ne motijo niti rekordno visoke obrestne mere pri nakupu preko financiranja. Na primer, ponudba nekega trgovca je v začetni fazi vsebovala efektivno obrestno mero 10,8 odstotka. Ja, denar ni poceni, zanimivo pa bo spremljati, kako dolgo bo še trajal ta trend in na kateri točki se bo začelo opažati ohlajanje kupne moči.

BMW M3 in M4 sta bila najbolj prodajana športnika minulega leta.
Artur Švarc

Med avtomobilskimi znamkami se je najbolje odrezal Volkswagen, ki je s 7354 registracijami trdno na prvem mestu. Da nemški velikan nosi krono, so v večji meri zaslužni t-roc (1282), tiguan (1079) in t-cross (1003). Omenjeni trije so uvrščeni na lestvico najboljših deset v Sloveniji. Presenečenje lanske statistike je brez dvoma škoda octavia, ki je kljub dejstvu, da so bile čakalne dobe zanjo tudi več kot leto, na prvem mestu med najbolj priljubljenimi modeli. Statistika je zabeležila 1405 registracij, kar je 148 več od Renaultovega clia, ki je končal na tretjem mestu lestvice najbolj priljubljenih (1257), kar je več kot polovičen upad v primerjavi z letom 2021. Med prvih deset se uvrščajo še kia sportage, renault captur, hyundai tucson, fiat 500 in presenetljivo tudi toyota yaris cross. Na krilih tega modela (874) se je Toyota pri nas zavihtela na peto mesto med znamkami (skupno 2948 registracij).

Teslin model Y je bil najbolje prodajan električni avto.
Tesla

Preboj električnih vozil se še vedno ni zgodil, pa čeprav ga trgovci vsako leto znova napovedujejo. Če je bilo v letu 2021 registriranih 1723 električnih vozil, je bilo lani teh 2293. Največ, kar 240 registracij, beleži tesla Y, tej pa v prvi peterici sledijo še škoda enyaq (201), volkswagen ID.4 (188), renault twingo (145) in tesla model 3 (126). Dejstvo je, da so ti avtomobili še vedno predragi, da polnilna infrastruktura pri nas še vedno ne dosega nivoja razvitih držav in da država nima jasnih smernic, kako naj na pravi način spodbudi potencialnega kupca. Subvencija v višini 4500 evrov, če avto ni dražji od 65 tisočakov, je za mnoge prenizek vložek države, pa še tega povrne naknadno. Na drugi strani pa se mnogi odločajo za službeno vozilo, saj so kot uporabniki teh oproščeni bonitet. Trg lahkih gospodarskih vozil je lani upadel za nekaj več kot četrtino. Statistika beleži 9687 registracij, med najbolj uspešne štejemo znamke Ford, Renault in Citroen. Najbolj so se kupci ogrevali za forda customa (693 registracij), Renault je bil uspešen z masterjem (640 registracij), pri Citroenu pa so največ zanimanja beležili za jumperja (572 registracij).

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta