Štejeta znanje in ekipni duh - tudi na svetovnem tekmovanju v robotiki

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
14.09.2017 16:32

Med 22 ekipami so dijaki Elektro in računalniške šole Ptuj na svetovnem prvenstvu v robotiki na Japonskem zmagali v ocenjevanju ekipnega duha

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dekle in štirje fantje, ki so navdušili z odličnim sodelovanjem v ekipi
Marjan BEZJAK

V sredo so dijakinja in štirje dijaki Elektro in računalniške šole Šolskega centra Ptuj predstavili podrobnosti uspešnega nastopa na nedavnem svetovnem prvenstvu v robotiki, RoboCup v Nagoji na Japonskem. Udeležilo se ga je 22 najboljših ekip z vsega sveta, med njimi tudi ptujska ekipa SLOBOT, v kateri so ustvarjali Anja Strelec, Aljaž Nahberger, Aljaž Galun, Matic Rašl in Urban Munda. Na tekmovanje so jih pripravljali mentorji Iztok Milošič, Sandi Rihtarič in mag. Marjan Bezjak, ki je dijake spremljal.
"Tekmovali smo v kategoriji robotski nogomet, kjer smo morali izdelati avtonomna robota. Ocenjevali so posamične tekme ekip, timski duh, lastno predstavitev, konstrukcijo robotov in predstavitveni plakat," pravi glavni mentor Bezjak.

Premagali Japonce

V posamičnih tekmah je ekipa v sedmih odigranih tekmah dosegla štiri zmage, premagala je ekipe iz Mehike, Nizozemske, Južne Koreje in Japonske. "Zmaga proti ekipi domačinov je bila za nas najslajša. V točkovanju kakovosti timskega duha pa smo povsem očarali sodnike, ki so nam dodelili največje število točk in za prvo mesto podelili certifikat Best Team Spirit," pripoveduje Aljaž Galun.
Vendar ta dijakov uspeh ni prvi. Na Elektro in računalniški šoli so zelo ponosni tudi na dosežek dijakov Aleša Stojaka in Gregorja Krušiča s svetovnega prvenstva RoboCup v Singapurju leta 2010, kjer sta osvojila nagrado za najboljšo konstrukcijo robota. "Vsi dosežki dijakov so izraz vestnega in načrtnega dela, a ne samo njih samih, ampak tudi mentorjev in vseh učiteljev na šoli. Ustvarjalnosti naših dijakov ne bi bilo mogoče širše prikazati, če ne bi bilo pomoči podjetij in drugih donatorjev, ki so v mladih prepoznali prizadevnost in talent. Verjamemo, da sta bila naložba v znanje in zastopanje Slovenije na tako prestižnem tekmovanju dosežek za vse nas," se uspeha dijakov veseli ravnatelj Rajko Fajt.

Štirje fantje in dekle

"Za nas je bil to največji izziv v življenju. Vznemirjenje že na poti do tja je bilo veliko, med drugim smo spoznali, kaj pomeni 90-odstotna vlažnost in ogromno smoga v zraku. Potrebovali smo kar nekaj časa, da smo se navadili in zadihali s polnimi pljuči," prve vtise na Japonskem opiše dijak Aljaž Nahberger. Med štirimi fanti se je izkazalo tudi dekle, zdaj dijakinja četrtega letnika Anja Strelec. "Ponosna sem, da sem lahko ustvarjala, fantje so z mano lepo sodelovali, počutim se popolnoma enakovredna članica ekipe, čeprav gre za robotiko in nogomet, ki sta bolj fantovski domeni," nasmejana pove Anja.

Dekle in štirje fantje, ki so navdušili z odličnim sodelovanjem v ekipi
Marjan BEZJAK

Radovedni sodniki

​Najbolj se je ekipa izkazala na intervjuju Superteam. Anja Strelec: "Zanimivo je bilo predvsem spremljati odziv sodnikov. Predstavili smo se kot zadnji, do takrat so sodniki sicer poslušali, vendar sta bila njihova odziv in interes dokaj zadržana. Pri nas pa je bilo opaziti, da so sodniki zelo zainteresirani in da jih vsebina zanima. Postavljali so veliko vprašanj in odgovori so jih navdušili. Razlika med našimi predstavitvami in drugimi je bila predvsem v nastopu in pristopu, ker smo vse pripravljali skupaj in smo delovali kot odlična ekipa."
Na podelitvi nagrad so imeli dober občutek in z navdušenjem so se odzvali, ko so slišali razglasitev, da 1. mesto v kategoriji Best Team Spirit pripada njim. Tekmovalni del so sicer med 22 najboljšimi ekipami zaključili na 9. mestu. "Izkušnja je bila nepozabna in zato upamo, da bomo imeli še kdaj možnost za nadgrajevanje svojega znanja in tkanje prijateljstev," družno povzamejo dijaki.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta