(TEHNOLOGIJE) Fotografije z roba vesolja

Gregor Grosman Gregor Grosman
09.03.2024 09:38

Ves svet se navdušuje nad fotografijami, ki jih iz oddaljenega kotička v vesolju na Zemljo pošilja vesoljski teleskop James Webb (JWST).

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ohišja Nikon Z9 z objektivi bodo zamenjala dosedanje komplete DSLR fotoaparatov Nikon D6 in D5, ki so na ISS v uporabi od leta 2017. 
Nikon

Nedavno so svetovni mediji poročali, da so z njegovo pomočjo odkrili starodavno galaksijo, ki je večja od Rimske ceste. Poimenovali so jo s suhoparno oznako ZF-UDS-7329. Že prvi motiv JWST, ki so ga razkrili javnosti, je obkrožil svet.

Veliko bolj kot fotografije z raznobarvnimi pikami, ki označujejo zvezde, galaksije in meglice, pa so mnogim pri srcu fotografije našega modrega planeta, ki prihajajo z Mednarodne vesoljske postaje. Ali še bolj ekskluzivni posnetki z Lune, Zemljinega naravnega satelita, ki ga bo človeštvo kmalu spet obiskalo. V poplavi ekskluzivnosti, ki jo skušajo doseči domala vsi uporabniki družbenih omrežij, kot sta denimo Instagram ali Facebook, se z edinstvenimi fotografijami astronavtov ne morejo kosati. 

Astronavti programa Apollo so po pisanju Space.com med pristankom na Luni v šestdesetih letih prejšnjega stoletja posneli približno 18.000 fotografij. Na fotoaparatih takrat ni bilo iskal, astronavti so jih morali pritrditi na prsi v vesoljskih skafandrih, fotografirali pa so na fotografski film. Za snemanje videoposnetkov so tako potrebovali popolnoma ločeno opremo. Danes je to bistveno lažje. Če bo šlo vse po načrtih, ki so se sicer že nekajkrat spremenili, se ameriška vesoljska agencija Nasa v okviru programa Artemis septembra 2026 vrača na Luno.

Odgovorni so pred kratkim z japonskim proizvajalcem fotoaparatov Nikon podpisali dogovor o skupnem razvoju in izdelavi kamere, ki jo bodo lahko astronavti vzeli s seboj na sprehod po Luni. Prototip kamere so pri centru Marshall Space Flight v Huntsvillu v Alabami že predstavili in ga poimenovali HULC (Handheld Universal Lunar Camera), kot predloga pa je ekipi služil brezzrcalni fotoaparat Nikon Z9 za nekaj tisoč evrov. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta