(TEST) Mazda CX-5: Nebahava in hkrati diskretna eleganca

Janez Kovačič Janez Kovačič
09.01.2023 05:00

Japonski športni terenec je narejen v zdaj že znani maniri oblikovne všečnosti, pri čemer ugaja tudi notranjost, ki kljub obilici opreme deluje zadržano in nebahavo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Do lanskega rojstva elektrificrane mazde XC-60 je bil CX-5 največji avto japonske hiše. Ne prezreš - ličnost karoserijske podobe je vendarle adut tega avtomobila.
Janez Kovačič

Ko so drugi zmanjševali gibne prostornine, tega niso počeli. Ko so zmogljivosti motorjev povečevali s puhali in drugimi pripomočki, so ostali pri klasiki oziroma atmosferski izvedbi. In za povrh - čeprav so dizli tako rekoč prepovedani, so se nedavno lotili dizelskega šestvaljnika. Krivoversko, proti toku.

Kvalitetni materiali, dobra izdelava, precej opreme ustvarijo zadržano, nekako nebahavo okolje, ki pa je lahko vsaj nekoliko tudi premijsko.
Janez Kovačič

Ni pa tako pri oblikovanju. Po prenovi, ki je najbolj opazna pri lučeh, zlasti sprednjih, je CX-5, do letošnjega rojstva elektrificirane CX-60 največji avto te japonske tovarne, postal še bolj ličen, všečen. Malenkostne spremembe so mu dobro dele, pa ne le CX-5. Mazda ceni pomen in bistvo dobrega karoserijskega kroja, kar še nedolgo tega ni bila japonska značilnost. Zdaj je.

Zadaj se sedi udobno, pa naj gre za kolena ali glave. Velja seveda predvsem ali najbolj za dva.
Janez Kovačič

Pri vseh mazdah, pa naj gre za najmanjšo "trojko" ali omenjeni CX-60, je v notranjosti opazna skrbnost pri izdelavi (seveda) in izbiri materialov. Ne moreš, ne smeš prezreti bistvenega - naj bo oprema še tako bogata ali vrhunska, nikoli ni bahava tako kot pri izrazitih premijskih konkurentih. Naj bo avto še tako sodoben, vedno ostane nekaj japonske zadržanosti, včasih ščepec staromodnosti. Tudi zato multifunkcijski zaslon ni televizor izjemnih dimenzij, tudi zato osvetlitev instrumentov uravnavaš s palčko, ki je vsajena v zgornji rob merilnika vrtljajev - kot nekoč oziroma davno tega. Sediš kar visoko, saj je to športni terenec, izbiraš med dvema voznima programoma (razlika je skromna), odlagalnih predalov je precej, niso pa veliki. Informacij potovalnega računalnika ni veliko, sedeži, oblečeni v voljno usnje in ozaljšani z rdečim šivom, delujejo šik. Digitalizacija je mininalistična, zato opaziš lepo grafiko merilnikov.

Oblika prednjih luči oziroma prednjega dela je ena najbolj opaznih značilnosti te mazde.
Janez Kovačič

Zlasti zadaj je veliko prostora za kolena in glave, nazaj se vidi spodobno, slabše na levo in desno. Ob podrtem naslonjalu zadnjih sedežev, kar je možno opraviti tudi iz prtljažnika, je prtljažno dno ravno, pa s skromnim razporkom med sedeži. Obstaja dvojno dno, sicer plitko, s kakšno njegovo pretirano praktičnostjo (ušesa za prtljago, obešalniki, kljukice ipd.) si niso dali prav veliko opraviti. Precej japonsko.

Zadaj se sedi udobno, pa naj gre za kolena ali glave. Velja seveda predvsem ali najbolj za dva.
Janez Kovačič

Za volanom občutiš precejšnjo maso avtomobila, in če se hočeš voziti hitro ali hitreje, je treba vzdrževati motor pri dokaj visokih vrtljajih. Posledica je znana in pričakovana - poraba zlahka doseže in preseže devet litrov, kar ob sedanji ceni bencina ni spodbudno. Pozna se, da vztrajajo pri atmosferski zasnovi, torej ni pomoči, ki bi hitro povečala dinamiko avtomobila. Končna hitrost je prav tako zadržana, pa čeprav je moči za kaj več vendarle dovolj. Je pa podvozje oziroma vzmetenje prijazno do voznika in sopotnikov, kar zmoreš spoznati predvsem na slovenskih cestah. In samodejni menjalnik je nekaj, kar bi težko pogrešal.

Janez Kovačič

CX-5 je varianta za tiste, ki cenijo zadržano eleganco zunanjosti in nebahavost notranjosti. Precej specifična vrsta. Nekako proti toku.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta