(TEST) Zakaj je električni twingo primeren (tudi) za mestno dostavo?

Vinko Kernc Vinko Kernc
05.09.2022 05:00

Slovenija ne pozna prave realizacije pojma mestni avtomobil, ima pa vsaj dve mesti, kjer bi bilo to smiselno. Imamo pa tudi temu primerne avtomobile.Twingo je že eden takšnih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Renault twingo electric: za osebno mestno dostavo ali za dostavo, kot se nam sicer v prvem hipu utrne
Tim Kernc

Twinga tretje generacije že dobro poznamo vsaj iz dveh razlogov – ker je na trgih že osem let in ker prihaja s proizvodnih trakov izključno v Novem Mestu. Dve leti je na trgu tudi električno gnana različica, ki se je sprva imenovala Z.E., danes pa malo bolj sofisticirano E-tech electric. In iz zapisanega sledi: je lahko avtomobil bolj (okoljsko) primeren mestu, kot je 4-sedežni twingo dolžine 3,6 metra in z električnim pogonom?

Majhnost twinga, vključno s prtljažnikom, pomeni večji problem s prostorom za polnilne kable
Vinko Kernc

Ne glede na pogon že vemo: twingo je prikupen že zaradi svoje majhnosti in še bolj zaradi videza. Njegovo živahnost podkrepljujejo drobni barvni triki zunaj in znotraj, v oči padeta tudi sedeža z integriranima vzglavnikoma. Skratka: sedeti v njem je prijetno, voziti ga prav tako, ker je rekordno okreten. Spomnimo: karoserija se obrne v krogu premera 9,1 metra, kolesa pa 8,75 metra.

Tim Kernc

Cene so bile vedno neznanka avtomobilske industrije, z elektrifikacijo so še večja: pravijo, da so elektromobili za izdelavo zelo dragi. Da bi bili vendarle manj dragi tudi na trgu, se vidi pri varčevanju in tudi twingo ni imun: namesto odlične kartice ima klasičen ključ, šipe v zadnjih vratih se ne spuščajo (odpirajo se vstran), z izjemo delčka, kjer počiva komolec na vratih, je vsa plastika trda in žarometa sta potratna halogenska namesto varčna LED.

Tim Kernc

Trda plastika pa – v tolažbo – domuje tudi v nekajkrat dražjih elektromobilih prestižnejših znamk in pri twingu zadrego rešuje že omenjena notranja živahnost oblik in barv. Razveseljujejo tudi odlična ergonomska zavolanska ročica za avdio sistem, tempomat prejšnje generacije (ki ga ni treba po vsakem zagonu vklopiti) in izjemno zmogljiv hladilni del klimatske naprave. Skromnost bočnega oprijema sedežev je povsem v duhu mestnih voženj, notranje predale pa bi menda z ne prav dosti vložka lahko naredili bolj uporabne.

Pogonska baterija se na hitri polnilnici (največ 22 kW) napolni v dobri uri. Twingo electric je tudi eden zelo redkih, pri katerem smo zabeležili manjšo porabo od uradne, zato je njegov uradni mestni doseg tudi v resnici dosegljiv. Njegovih 60 kilovatov zagotavlja precej živahnosti znotraj mestnih omejitev (pravzaprav tudi do največje hitrosti razmeroma hitro pospeši), lahkotnost uporabe, vključno z vstopanjem in izstopanjem, pa bo še dodatno vplivala na sproščenost v mestu. Če je treba, se povsem spodobno pelje tudi po avtomobilski cesti, le da se tam doseg, še posebej na vzponih, hitro zmanjšuje.

Vinko Kernc

Da je twingo, še posebej electric, tipičen mestni avtomobil, ni nobena sramota, ravno nasprotno. Da ga (in njemu podobne) še nismo v zadostni meri dojeli kot avtomobilček za mestno dostavo … je morda kriva tudi cena. Subvencijam navkljub.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta