Umrla zmagovalka prve Evrovizije, legendarna Lys Assia

Denis Živčec Denis Živčec
25.03.2018 09:24

Odšla je prva dama Pesmi Evrovizije. Vse do zadnjega je ostala zvesta izboru, ki mu je sledila na vse konce Evrope.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lys Assia na švicarskem predizboru leta 2012.
Reuters

Za vedno bo njena milozvočna popevka Refrain ostala spomin na neke druge, manj zapletene čase. Na tisti večer, ko se je začela zgodba o Pesmi Evrovizije. Žalosten dan za vse tiste, ki se jih je največje evropsko glasbeno tekmovanje v svojih triinšestdesetih letih kakor koli dotaknilo. Umrla je zmagovalka prve Evrovizije, Švicarka Lys Assia. Njen Refrain je žirije prepričal davnega, črno-belega 1956 v švicarskem Luganu, kjer  je sodelovalo le sedem držav, a vsaka z enim ali dvema predstavnikoma.
{embed_youtube}https://youtu.be/IyqIPvOkiRk{/embed_youtube}
Lys, s pravim imenom Rosa Mina Schärer, je bila priljubljena že pred tekmovanjem, z Evrovizijo pa je šla v zgodovino. Vse do zadnjega ji je ostala zvesta in se je v živo udeleževala iz leta v leto, tudi takrat, ko se je že zdelo, da ji moči pohajajo. Skoraj ni bilo leta, ko ji ne bi organizatorji Evrovizije namenili minute ali dveh in jo svečano pozdravili, gledalci pa nagradili s huronskim aplavzom. Pripotovala je celo v Baku.
Lys je dočakala 94 let. V svoji glasbeni karieri je nastopala s pevci, kot sta Vico Torriani in Viktor de Kowa, zapela pa je celo britanski kraljici Elizabeti II. Največja uspešnica Lys Assie je bila leta 1950 pesmica Oh mein Papa.

Ennio Leanza
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta