Urban in Miks skupaj v službi domovine

Kako poteka delo s službenim psom v vojaški policiji, smo se pogovarjali z naddesetnikom Urbanom Gradiškom

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Naddesetnik Urban Gradišek in njegov sedemletni Miks.
MORS

Med pripadniki specializirane enote vojaške policije so tudi vodniki službenih psov. Njihovi štirinožni sodelavci jim pomagajo pri številnih nalogah, ki so v domeni Specializirane enote VP: skrbijo za varnost ljudi in objektov, ustavljajo tuje osebe, pomagajo pri odkrivanju eksploziva ali drog in opravljajo še druge splošne naloge. Kot vodnik službenega psa je v specializirani enoti vojaške policije zaposlen tudi naddesetnik Urban Gradišek. Njegov sedemletni Miks, mešanec med belgijskim in nemškim ovčarjem, je izšolan za odkrivanje eksploziva. Vprašali smo ga, kako poteka njuno sodelovanje.

Kako ste postali vodnik službenega psa v specializirani enoti vojaške policije, kje ste pridobili ustrezno izobrazbo in izkušnje za to delo?

V enoti vojaške policije, kjer sem zaposlen, sem bil izbran za vodnika službenega psa. Poslali so me na šolanje za vodnika v Enoto za vzrejo in šolanje vojaških psov v Kočevski Reki. Tečaj je trajal približno šest mesecev, tu sem spoznal svojega psa Miksa in z njim vzpostavil tesen stik. Skupaj sva se usposobila za odkrivanje eksploziva. Po opravljenem tečaju sem pridobil naziv vodnik službenega psa.

Urban in Miks redno skrbita za kondicijo in treninge, da sta, ko je potrebno stopiti v akcijo, kar najbolje pripravljena.
MORS

Kako je urejeno Miksovo življenje? Živi v vojašnici ali pri vas doma in je v vojski samo „v službi“?

Psi, ki delujejo v specializirani enoti vojaške policije, tudi Miks, živijo v vojašnici, tam je zanje dobro poskrbljeno. Vsi imajo urejene in čiste prostore, za to vsakodnevno poskrbimo vodniki. Prav tako vsak vodnik poskrbi za svojega psa, za njegovo urejenost, hranjenje, kondicijo in treninge.

Vemo, da morajo biti delovni psi telesno in psihično popolnoma zdravi in stabilni. Kako izberete primerne pse za delo v vojski? Imate svoje vzreditelje?

Za izbiro psov ter pasme je odgovorna že omenjena enota v Kočevski Reki.

Specializirana enota vojaške policije je običajno vpoklicana, ko gre kaj narobe, ko so razmere kaotične. Kako se pes navadi na vrvež okoli sebe?

Za psa je pomembno, da osvoji veliko stvari že med šolanjem, od mladiča dalje, da preizkuša razne situacije, različne prostore, kot so stopnice, poligoni, pok, stres, vozila, helikopter ...

Seveda pa vsak pes prenaša situacije drugače in je zato pomembno, da vodnik pozna svojega psa, da ve, katera stvar ga nervira oziroma moti, da zna psa ustrezno pripraviti in motivirati.

Kako dolgo traja šolanje psa v vojski, preden je pripravljen za opravljanje nalog?

Kot sem omenil, se proces začne v enoti za šolanje in vzrejo vojaških psov v Kočevski Reki. Delo z inštruktorji traja približno leto in pol do dve leti, in ko ti ocenijo, da je pes pripravljen za naloge, ga dodelijo vodniku. Skupaj se usposabljata še nekaj mesecev, da se vzpostavi navezava med njima. Usposobljenost psa je odvisna od njegove namembnosti. Ko je vse to opravljeno, lahko vodnik svojega psa odpelje v enoto.

Kako dolgo pa delovni pes ostane “zaposlen” v vojski? In kaj se zgodi z njim potem, ko preneha opravljati naloge?

Kariera delovnega psa je odvisna od njegove namembnosti in njegovega zdravja: psi za splošno uporabo opravljajo naloge približno osem do devet let, psi za iskanje eksploziva in drog pa približno deset do dvanajst let. Seveda pa to, kdaj je pes primeren za odhod v pokoj, oceni veterinar glede na njegovo kondicijo in zdravje.

Takrat ima vsak vodnik pravico psa vzeti v svojo oskrbo. Nekaj najlepšega je, da lahko svojega najzvestejšega sodelavca in partnerja, ki ti je služil in s katerim si vsak dan prebil nekaj aktivnih ur, obdržiš doma. Z Miksom imava številne lepe spomine na to, da sva skrbela za varnostni pregled protokolarnih prostorov. To je bila res zanimiva izkušnja.

MORS
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.