V morju ob britanski obali odkrili skrivnostno morsko bitje

M.R.
01.03.2024 09:48

V britanskih vodah so odkrili novo vrsto morskega polža. Skrivnostno bitje so raziskovalci z ladje opazili na jugozahodu Anglije, poroča britanska medijska hiša BBC.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Novo vrsto morskega polža so opazili z ladjo CEFAS Endeavour.
Profimedia

Poimenovali so ga Pleurobranchaea Britannica, pripada pa rodu, ki se nahaja v toplejših vodah in bi lahko proti severu migriral zaradi podnebnih sprememb. Ross Bullimeore iz Centra za znanost o okolju, hrani in akvakulturi (CEFAS) je novo vrsto odkril povsem naključno. V morju, ki obdaja Veliko Britanijo in Irsko, se nahaja približno sto različnih vrst morskih polžev, sam pa pravi, da je takoj vedel, da je odkritje nekaj posebnega.

Znanstveniki menijo, da odkritje dokazuje, da se lahko človek še veliko nauči o življenju v morju. "Precej razburljivo je odkriti novo vrsto, ki ni mikroskopska. To kaže, da nas še čaka delo," je povedal Peter Barry iz CEFAS-a.

Morski polži so vrsta morskih mehkužcev brez lupin. Navkljub njihovi majhnosti, saj zrastejo le okoli 5 centimetrov, pa so med največjimi plenilci, saj zavzemajo ključen položaj v prehranjevalni verigi.

Pogosto jih označijo za indikatorske vrste, saj znanstvenikom lahko zaradi svoje občutljivosti na vplive podnebnih sprememb in človeških aktivnosti pomagajo razumeti morske ekosisteme. Predstavniki rodu, ki ji pripada novo odkrita vrsta morskega polža, se sicer običajno nahajajo ob obalah severne Španije in Senegala ter v Sredozemskem morju. 

"Opažamo vrsto, ki je bila prej vedno prisotna v toplejših vodah. To lahko pomeni, da se bo ta vrsta širila še naprej, saj pogoji postajajo bolj ugodni," je povedal Bullimore. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta