Vas je kdaj zamikalo prinesti eksotično rastlino v Slovenijo?

Oglasno sporočilo Oglasno sporočilo
26.06.2024 00:00

V času potovanj je ozaveščanje o pomenu varovanja zdravja rastlin še posebej pomembno.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Miha Fras

S potovanj namreč radi prinesemo različne spominke, med katerimi se pogosto znajdejo tudi sadike ali semena eksotičnih rastlin. Pa se zavedamo, kakšno nevarnost lahko te predstavljajo za zdravje naših rastlin?

Z vnosom rastlin in semen iz tujine lahko s sabo prinesemo škodljivce in bolezni rastlin, ki ogrožajo zdravje domačih rastlinskih vrst. Prav o pomenu zdravja rastlin so se v okviru kampanje Ohranimo rastline zdrave, varujmo življenje (#PlantHealth4Life) na okrogli mizi, ki je potekala 14. junija v Ljubljani, pogovarjali strokovnjaki z različnih področij.

Dr. Alenka Zupančič z Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin) je govorila o pomenu upoštevanja zakonodaje in izpostavila nekaj primerov, ki smo jih lahko opazili tudi pri nas. Iz Amerike je bil na primer z rastlino kavovca v Evropo prinesen bakterijski ožig oljk, iz Japonske pa se je prav tako preko Amerike v Italijo že razširil tudi zelo škodljiv japonski hrošč. »Najlepše in najbolj uporabne so zdrave rastline,« je spomnila.

Miha Fras

Si predstavljate Slovenijo brez gozdov?

Dr. Barbara Piškur z Gozdarskega inštituta Slovenije je poudarila, da je iskanje bolezni in škodljivcev v gozdu precej zahtevna naloga, kljub temu, da so slovenski gozdovi sicer zaradi sonaravnega in trajnostnega gospodarjenja dobro pripravljeni na nove škodljive organizme.

Dr. Jaka Razinger s Kmetijskega inštituta Slovenije je pojasnil, da lahko največ škode povzročijo tujerodni, invazivni škodljivi organizmi. »Slovensko kmetijstvo se na pojav invazivnih škodljivcev, ki so že prisotni v Sloveniji, v zadnjem času odziva tudi s celostnim pristopom integriranega varstva rastlin, v katerega so vključeni prognoza, določanje stanja, ko je treba ukrepati, in izbira ustreznih ukrepov,« je poudaril.

Miha Fras

Kampanji se je v Sloveniji kot njen ambasador na družbenem omrežju Instagram pridružil tudi ljubiteljski botanik Jan Robin, znan kot Botanistbyheart. Izpostavil je, da moramo vsi ne glede na skušnjave ohraniti spoštljiv odnos do narave in rastlin. To pomeni, da jih pustimo na rastiščih in jih ne odtujujemo.

Kampanja ozaveščanja o zdravju rastlin Ohranimo rastline zdrave, varujmo življenje (angleško #PlantHealth4Life) letos poteka drugo leto zapored. Vodi jo Evropska agencija za varnost hrane (European Food Safety Authority - EFSA), v njej pa sodelujejo Evropska komisija in letos že 22 evropskih držav.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.