(VEČER V ŽIVO) Priprava otroka na življenje: Permisivna vzgoja kot "izvirni greh"

Maja Furman
10.08.2023 13:15

Dr. Sebastjan Kristovič bo 12. septembra v Slovenskih Konjicah gost Večera v živo. Govoril bo o vzgojnih izzivih v zahtevnih časih ter nizal konkretne rešitve, kako otroka celostno in zdravo pripravimo na življenje

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sebastjan Kristovič
Osebni arhiv

Glede na dogajanje v družbi, ko se zdi, da je vedno več medvrstniškega nasilja, nestrpnosti in vedno manj prostora za človeško empatijo, strokovnjak pove: "Kar se dogaja, je najpogosteje posledica permisivne vzgoje, v največji meri vzgoje doma, in rezultat vzgojno-izobraževalnega sistema, iz katerega se je sistemsko eliminirala vzgoja." Poudari, da je zelo pomemben vzrok za nasilje tudi ekranizacija oziroma digitalizacija. "Podčrtati je treba, da je permisivnost izvirni greh za tovrstno problematiko. Tak način vzgoje otroku dopušča vse, ne postavlja nikakršnih meja in zahtev. Otroci pa za celovit razvoj potrebujejo meje in vzgojo za odgovornost. Starš mora otroku pomeniti vzor, avtoriteto in ideal, ne nekega čudnega prijateljstva. Na podlagi permisivne vzgoje se namreč ne razvija etična zavest, ki otroku daje vedeti, kaj je prav in kaj je narobe," meni. Na Večeru v živo bo zato govoril tudi o tem, kako učinkovito postavljati zdrave meje.

Ko se vklopi zaslon, se izklopi odnos

Strokovnjak že vrsto let jasno in glasno svari pred t. i. digitalnim kokainom, saj uporaba zaslonov na možgane deluje podobno kot trde droge. "Zadnjih 25 let se je duševno zdravje otrok in mladostnikov poslabšalo za okrog 70 odstotkov. Veliko otrok, zasvojenih z zasloni, ima duševne stiske, načeto je njihovo duševno zdravje, imajo slabo razvito identiteto, ne vidijo smisla itd. Vse našteto nas pripelje do ključne problematike: empatije in etične zavesti. Družina za srečo in zadovoljstvo ne potrebuje zaslonov, ampak potrebujejo drug drugega. Ko se vklopi zaslon, se izklopi odnos. Problem je tudi, ker se je šolstvo pogosto zreduciralo na nabiranje točk in učni uspeh. Otroke se pretirano hvali. Ko se takšni otroci znajdejo v okolju, kjer se izkaže, da niso tako vrhunski in boljši od vseh drugih, ko se soočijo s prvimi negativnimi izkušnjami, se pogosto zlomijo, ker se ne znajo ustrezno spopasti s situacijo, saj niso razvili vztrajnosti, odpornosti in delovnih navad. Ko se otrok sooča z določeno frustracijo, ne ve, kaj narediti s temi čustvi, ker ga starši niso naučili, kako ta čustva predelati in se z njimi soočiti, zato odreagira z agresijo, gre v poniževanje in uničevanje drugega. V ozadju agresivnosti sta pogosto osebnostna zafrustriranost in zagrenjenost," je prepričan.

Oropani domišljije

Dr. Kristovič tudi ugotavlja, da imamo opravka z generacijami apatičnih mladostnikov, "ki ne vedo, kakšno vsebino bi dali svojemu življenju. To so prehitro postarani otroci, ki so preko zaslonov in vsebin, ki so tam dostopne, doživeli vse. Ne samo uporaba zaslonov, tudi uporaba raznih didaktičnih igrač, ki so polne dražljajev, ni zdrava, ker uničuje otrokovo čutnost in doživetje. Vsi ti dražljaji ubijajo kreativnost in ustvarjalnost. Za otrokov zdrav razvoj sta potrebni prisotnost človeka in življenjska izkušnja. Odrasli moramo postati varuhi človekovega otroštva. Današnji otroci so navajeni, da jih ves čas animiramo. Starš ni animator otroka. Otrok se mora sam zaigrati. Einstein je dejal, če hočete imeti genialne otroke, jih prepustite domišljiji. Vse naprave, animacije in preostali impulzi ubijajo otrokovo domišljijo in njegov notranji svet. Na ta način se ustvarja enoumje, ko vsi razmišljajo enako. Otroke bi bilo treba osvoboditi igrač. Manj igrač je več in bolje za otroka," še pove.

V šole brez pametnih telefonov

"Pred časom sem bil povabljen v Državni zbor, kjer smo več kot pet ur razpravljali o sistemskih spremembah in rešitvah na področju vzgoje in izobraževanja. Bojim se, da ni pričakovati resnih celovitih sprememb, saj glavne besede pri tem očitno nima stroka, ampak politika. Razmere, ki smo jim priča, so namreč posledica zgrešenega vzgojno-izobraževalnega sistema. Vzgojno-izobraževalnim zavodom je nujno vrniti integriteto in avtonomijo. Rešitev vidim v celoviti prenovi šolskega sistema, ki upošteva holistični pristop, ki ga v Sloveniji že 30 let vztrajno ignoriramo. Vrniti je treba vzgojni vidik, vse se je namreč zreduciralo na pamet, pozabili pa smo na razvoj osebnosti. Nemudoma bi bilo treba tudi prepovedati uporabo pametnih telefonov v šolah," je kritičen dr. Kristovič.

Na Večeru v živo

Med drugim bomo izvedeli, kje korenini agresivno vedenje otrok in mladostnikov, kako ukrepati proti apatiji in dolgčasu, ko se ta polastita mladih, kako otroku postavimo zdrave meje in zakaj je kot eno ključnih vzgojnih rešitev dr. Kristovič Državnemu zboru predlagal tudi prepoved uporabe mobilnih telefonov v šolah.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.