Večer v živo s patrom Karlom Gržanom: Rojeva se nov svet

Maja Furman
29.05.2023 06:00

O novem, boljšem svetu, ki prihaja, in o tem, kako lahko kot prebujeni posamezniki pomagamo snovati tak svet

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dr. Karel Gržan: "Človek nima le telesnih tipal, ima tudi tipala duha in srca."
Sašo Bizjak

V četrtek, 7. junija, bo gost Večera v živo srčen sejalec svetlobe in optimizma, pater Karel Gržan. Govoril bo o novem, boljšem svetu, ki prihaja, o tem, kako lahko kot prebujeni posamezniki pomagamo snovati tak svet, spodbudil bo vračanje k sebi, svojemu bistvu, ki je ključ za ozaveščeno in srčno življenje. Odličen večer, ki ga ne smete zamuditi, če želite postati del lepšega sveta.

Smo v času, ko manipulirajo z nami

Tako meni Karel Gržan. "V vseh časih je bilo treba ozaveščati manipulacije in se iz njih osvobajati. Ena izmed njih je spraviti človeka v površnost – odtujiti ga od njega samega in posledično od pristnega, prebujenega odnosa z bližnjimi. Ne le s človekom, pač pa z vsem, kar nas obdaja. Mi smo odnosna bitja in brez medsebojne zaznavnosti nam je težko živeti. Človek nima le telesnih tipal, ima tudi tipala duha in srca. Z njimi lahko vstopimo v globinski stik z vsem, kar nas obdaja. Ne le s sočlovekom, tudi z bratom soncem, sestro luno, zvezdami, materjo zemljo, z vodami, rastlinami, živalmi … Z vsem smo lahko v bratskem, sestrskem odnosu, kot je zapisal sv. Frančišek Asiški. Ja, tudi z Bogom ali bolje rečeno s tem, kar imenujemo Bog, ker je bila ta beseda, po mojem mnenju, najbolj izrabljena in zlorabljena v zgodovini človeštva. Pomembno je, da nismo zaznavni samo na povrh, pač pa tudi v globini duha in srca. Če imamo to notranjo vez prebujeno, potem nismo nikoli osamljeni. V medsebojni zaznavnosti je podporna moč tudi zato, da lažje kreiramo bolj prebujeno človečnost," pove. Poudarja tudi, da je zelo pomembno, kakšne misli mislimo, saj z njimi soustvarjamo prihodnost. "Misel ima namreč izjemno moč. Misel prebuja. Zato nas nekateri namerno obsipajo samo z negativnimi informacijami, ker nas želijo ustaviti s pesimizmom, da se ne da ničesar spremeniti. Pomembno je, da si sami izbiramo novice. Ob težkih je vredno spremljati tudi spodbujevalne, takšne, ki prebujajo vizijo žlahtne človečnosti. Pravijo, da je zdravo razmerje 5:1. Šele potem, ko smo si privoščili pet lepih novic, ko smo s hvaležnostjo ozavestili, kaj vse nam je dano, smo okrepljeni, da se zmoremo soočiti s tem, kar je težje. Spominjam se srečanja pri prijatelju. Običajno sem ga obiskal, ko sem bil v slabi koži, da sem se mu potožil. On pa me je na tistem srečanju prosil, če mu lahko povem 20 stvari, za katere sem lahko hvaležen. Nisem jih vedel. Zato mi je pomagal z vprašanji: 'Si se danes zbudil?' Nisem ga razumel, zakaj me to sprašuje. Šele ko je dodal: 'In si se zbudil na varnem pod streho, in ko si odprl oči, si videl in si slišal in si lahko vstal in hodiš?' Toliko tega nam je samoumevno. Pomembno je s čutom hvaležnosti ozaveščati, kaj vse nam je vendarle dano. Čut hvaležnosti krepi srce in svetli misel. Na svetu je ob vsem hudem toliko lepega in dobrega, s čimer se je vredno in potrebno krepiti."

Stari svet umira

In rojeva se novi, pove pater Gržan. "Predvsem zaradi ljudi, ki vidijo prebujeno človečnost. To pomeni, da v ljudeh ne vidite, da so slabi, da jih ne obsojate, ampak v njih prepoznavate, da so odtujeni od svojega bistva. Seveda so na svetu tudi zlohotneži, da ne boste mislili, da jih ni. Zato je že Jezus govoril: 'Ljubite sovražnike, ker se zlo hrani z zlom.' In ko mi nekoga mrzimo, hranimo njegovo zlo. Ljubezen je protistrup zoper sovraštvo. Seveda se moramo najprej sami notranje okrepiti, jaz imam za to kapelo, štalo, drevesa, dva potoka, ki tečeta v bližini, prijatelje, ki so sočutni in se želijo prebujati. Obdobje kvantne zaznavnosti že odkriva dejstvo, da smo vsi medsebojno povezani. Tisti stari, štorasti newtonski princip sveta mineva in prehaja v subtilnejšo obliko, kot jo pozna kvantna fizika. Tudi budisti pravijo, da smo iz dobe zadremanosti vstopili v stanje budnosti. Tudi kozmološko prehajamo iz obdobja dvojnih rib, ki se med sabo grizeta, v dobo vodnarja, ko se nam odpirajo popolnoma nove razsežnosti. Smo torej tudi kozmološko pogojeni in obdobje, v katero vstopamo, budi silno zaupanje in velik optimizem."

Karel Gržan bo gost Večera v živo

In še o babah

Tudi o njih bomo slišali na Večeru v živo. Kdo so? "Naši davni predniki so razbrali, da je dal Bog moškemu moč in meč, ženski pa srce in intuicijo in da je za življenje potrebno oboje v medsebojnem dopolnjevanju in oplajanju. In so razbrali tako v razvoju moškega kot ženske tri stopnje razvoja. Pri moškem je bila prva fant, druga bojevnik in tretja modrec. Pri ženski pa je bila prva dekle, druga žena in tretja baba. Baba v najbolj žlahtnem in v poslanstvu vzvišenem pomenu. Baba je v življenjskih preizkušnjah dozorela ženska, ki obdarjena s srčnostjo in intuicijo navdihuje tudi modreca. Ker so babe največja spotika manipulantom in prevarantom vseh časov – pamet še lahko zavedeš, srčnost z intuitivnostjo mnogo težje – je bilo treba prebujene babe umakniti iz izpostavljene vloge – jih celo izbrisati s prizorišča življenja. Sam izraz baba, ki jih je označeval, so razvrednotili – iz bab so nastale babice; za povrh pa so besedo baba ponižali v zmerljivko. Danes vodi svet moška pamet, ki pa je brez 'ta pravih bab' – poudarjam: ta pravih! – očitna nespamet in izgubljenost v popolni prepuščenosti logiki dvobojevanja. Današnja situacija sveta bo nerešljiva brez 'divjih bab', ki zmorejo moško pamet in moč zapeljati – preusmeriti iz popolne izgubljenosti v konstruktivnost. Piščal, najdena pri Divjih babah, to simbolno nakazuje. V Sloveniji imamo še danes več kot 60 krajev poimenovanih po babah. Gre za spomin na čas, ko so se ženske povezovale in z združenimi močmi kreirale žlahtnost. In k temu ste poklicane tudi danes v povezanosti z moškimi. Gre za povezanost v sodelovanju in dopolnjevanju. Modrost je odprta za navdih, navdih pa potrebuje prizemljenost."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta