(VIDEO) Antireklama za hrvaški turizem: Po spletu kroži posnetek o Dubrovniku, ki dviga veliko prahu

D.Ži
07.07.2022 10:20

Priljubljeni vloger sicer priznava, da ima ta jadranski biser veliko lepega, a v glavnem ga je tam navdušil sladoled. Cene in gneča pa vsekakor ne.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Digitalni nomad Johnny FD Jon potuje po svetu že od leta 2008, svoje potovalne izkušnje deli z oboževalci na družbenih omrežjih in na svojem YouTube kanalu, kjer mu sledi skoraj četrt milijona ljudi.

Američan iz San Francisca je junija pristal v naši soseščini in obiskal več držav na Balkanu, tudi Bosno in Hercegovino, Črno goro in Hrvaško.

V svoji YouTube seriji, v kateri predstavlja mesta, ki jih je obiskal na Hrvaškem, je pohvalil Zadar, Šibenik in Split, kot oboževalec serije Igra prestolov pa se ni mogel upreti obisku Dubrovnika. Mnenja o tem priljubljenem jadranskem turističnem mestu so si med obiskovalci sicer pogosto zelo nasprotujoča.

"Dubrovnik je lepo mesto. To je eden tistih krajev, ki jih morate obiskati, še posebej po tem, ko so tam snemali Igro prestolov," pravi Johnny FD v svojem videu z naslovom "Dubrovnik, Hrvaška – precenjeno in prenatrpano".

Johnny FD poudarja, da ima Dubrovnik zanimivo zgodovino, o kateri pa se lahko podučite na turističnem ogledu, ki traja približno dve uri in pol.

"Ostalo so predrage restavracije, trgovine s spominki, množice turistov s križark in mladoporočenci. To je res vse," pravi YouTuber.

Da bi dokazal nekatere svoje trditve, je šel na zajtrk v pekarno Holy Burek in izbral burek s teletino, ki ga prodajajo po ceni 45 kun.

"Ta majhen kos kruha stane 6,42 dolarja," je nejeverno poudaril v videu. "Je dobrega okusa, ampak prejšnji teden sem jedel nekaj podobnega v Bosni in Hercegovini za šestkrat nižjo ceno."

Sedel je na kosilu v neki naključni restavraciji v Dubrovniku in za obrok plačal 40 dolarjev. "Obrok je bil kar dober, a če naročiš kozarec vina in sladico zraven, zlahka zapraviš 50, 60, 70 ali 80 dolarjev na osebo, kar je zelo drago. Še posebej, ker smo na Hrvaškem, na Balkanu, v nekdanji Jugoslaviji."

"Dubrovnik je dražji od Splita, po cenah pa je primerljiv z New Yorkom, Havaji in Norveško," pravi Johnny FD v svojem videu. Svojim sledilcem priporoča, da si ga vsekakor ogledajo, a da jim zanj ni treba porabiti več kot en dan.

Ena od dobrih stvari, ki jih je pohvalil v Dubrovniku, je dejstvo, da vsi gostinski objekti sprejemajo kreditne kartice, takoj zatem pa je ugotovil: "Morajo sprejemati kreditne kartice, ker so stvari tako drage, da nihče nima s seboj dovolj gotovine, da bi plačal vse, kar tukaj potrebuje."

Potem pa je vkorakal v slaščičarno Gianni in vsi očitki so padli v vodo. "Pozabite na vse, kar sem vam povedal o Dubrovniku, sem je vredno priti že samo zaradi sladoleda. Gianni ima najboljši sladoled, kar sem jih jedel kjerkoli na svetu, tudi v Italiji."

Odkar je pred približno tremi tedni videoposnetek objavil na svojem kanalu, je zbral okoli 42.000 ogledov, pa tudi številne komentarje.

Goran se je pošalil in zapisal: "Johnny, mislim, da pretiravaš s pomenom Igre prestolov za Dubrovnik. Tudi pred 50 leti je bil Dubrovnik poln turistov in zelo drag."

"Za vse ljudi, ki se pritožujejo, da je Dubrovnik prenatrpan. Kaj ste pričakovali? Kot bi se sredi julija sprehajali pred Sagrado Familio v Barceloni ... Pridite marca v Dubrovnik in izkusite veliko razliko," je zapisal Patrick.

Stjepan je poudaril: "Dragi Johnny, Dubrovnik ima 10-krat večjo zgodovino kot celotne Združene države Amerike. Škoda, kako govoriš o njem. Mislim, da nisi hotel biti nesramen, verjetno gre za pomanjkanje znanja."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta