(FOTO) Veste, kako se imenuje? Ljubek jadranski otoček v obliki ribe je prava svetovna atrakcija. Tukaj ga najdete ...

D.Ži
05.07.2022 10:00

Brioni se zdijo kot arhipelag z nekega drugega planeta. Nič čudnega, da jih je svet spet začel na novo odkrivati.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Ali veste, kako je videti logotip Nacionalnega parka Brioni? Majhna riba na modri podlagi ni le preprost simbol morskega življenja in naravne lepote. Avtorja logotipa je navdihnil eden od otokov brionskega arhipelaga - Gaz, katerega obala je dolga le nekaj več kot kilometer.

Iz ptičje perspektive ima otoček prepoznavno obliko ribe, če ga iz zraka zelo pozorno pogledate, boste na njem opazili tudi nenavadno zgradbo. Gre za ostanke večje stanovanjske stavbe z vodno cisterno, ki jo obdajajo do štiri metre visoki ostanki zidu suhe gradnje. Žal lahko v razgledu na otoček uživamo le iz zraka, saj so ogledi dovoljeni zgolj strokovnjakom v okviru raziskav.

Profimedia

Zaradi specifične oblike Gaza so Brioni že večkrat pristali na svetovnih seznamih otokov zanimivih oblik, kar še dodatno pripomore k priljubljenosti čudovitega arhipelaga.

Profimedia

Brioni imajo sicer več kot dovolj lepih oziroma razburljivih krajev, ki si jih je vredno ogledati. Eden od njih je safari park, kjer se avtohtone istrske živali, kot je boškarin, srečajo z eksotičnimi južnoameriškimi, afriškimi in azijskimi vrstami.

Profimedia

Več kot 1600 let stara oljka, mediteranski vrt, starodavni kastrum v zalivu Dobrika in odtisi stopal dinozavrov so le nekatere od zanimivosti, ki jih najdemo na Brionih. Pohodniške, kolesarske in podvodne poti omogočajo najboljše spoznavanje narave in zanimivosti arhipelaga.

Profimedia
Profimedia
Profimedia
Profimedia
Profimedia
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta