Zaradi visokih cen turisti svoj dopust na Hrvaškem krajšajo, turistični delavci pa že tiskajo nove cenike

A.L.
22.06.2022 11:45

Cene na Hrvaškem gredo v nebo, težava je tudi gorivo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Da so cene na Hrvaškem bistveno višje kot pretekla leta, je zdaj že znano. "Dražje je, veliko dražje," sta za RTL povedala Anita in Harry iz Nemčije, ki ocenjujeta, da so cene poskočile za dobrih 50 odstotkov. Zaradi izredno visokih cen se nekateri turisti odločajo celo za krajši dopust. Tudi nemška turista Heike in Joeken, ki bosta tokrat pri naših južnih sosedih ostala le pet dni.

RTL poroča, da je ena najdražjih postavk za turiste gorivo, težave vidijo tudi domačini, ki, na primer, za izlet od Zagreba do Splita in nazaj potrebujejo dva tanka goriva, kar je glede na trenutne cene enako kot dve nočitvi nekje ob morju. "Z družbo smo pričakovali, da bo vse skupaj ceneje, predvsem gorivo. Cene so povsem enake kot pri nas," pravi Jan iz Belgije.

Višje cene niso po godu niti turističnim delavcem, ki pravijo, da so se hotelirjem najbolj podražili elektrika, plin, živila in stroški dela. Cene prenočišč se povsod sicer ne zvišujejo. "Cene prenočišč smo določili že lani, ko nismo mogli niti slutiti, kaj se bo zgodilo. Glede vseh že prodanih kapacitet tako, žal, ne moremo storiti ničesar," pripoveduje Alenka Štura, vodja enega od hrvaških hotelov. Drugače je s cenami hrane, ki jih, kot pravi, dvigujejo in že tiskajo nove cenike.

Za prenočišče v obdobju najvišje sezone bo štiričlanska družina v hotelih s tremi zvezdicami v Poreču odštela od 3000 do 4500 evrov, v Opatiji med 3700 in 5200 evrov, v Splitu med 2600 in 5500 evrov in v Dubrovniku med 2700 in 4700 evrov. Apartmaji na istih lokacijah stanejo med 1000 in 4000 evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta