(VIDEO) Če opazite to žival, naredite posnetek in ga pošljite raziskovalcem Nacionalnega inštituta za biologijo

M.R.
07.05.2024 10:23

Raziskovalci Nacionalnega inštituta za biologijo po uspešni akciji pred štirimi leti znova prosijo prebivalce slovenske Istre in tamkajšnje obiskovalce za pomoč pri informacijah o pojavljanju te zanimive, redke in ogrožene vrste plazilcev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Progasti gož
Davorin Tome

Pred štirimi leti so namreč izvedli akcijo "Išče se progasti gož", odziv pa je prinesel dobre rezultate. S pomočjo prebivalcev in obiskovalcev slovenske Istre so namreč našli pet različnih osebkov progastega goža, od tega so bili trije odrasli, dva pa sta bila mladiča. Fotografije in posnetke je posredovalo več kot 20 ljudi. 

Mladič progastega goža
Al Vrezec

Tokrat Nacionalni inštitut za biologijo v sodelovanju z Zavodom Štirna spet ljudi poziva, naj ob morebitnem srečanju s progastim gožem posnamejo fotografijo ali video in to posredujejo na elektronski naslov Alenke Žunič Kosi (telefon: 059 23 27 74). Ob tem naj pripišejo, kdaj in kje so srečali žival, ter opišejo morebitne posebnosti, ki bi lahko zanimale raziskovalce. 

Raziskovalci namreč kljub velikosti te živali težko zaznavajo njeno prisotnost. Progasti gož je skrivnostni, plašni velikan iz družine gožev. Ljudem je popolnoma nenevaren. Prepoznamo ga po štirih temnih vzdolžnih progah na sivem ali svetlo rjavkastem hrbtnem delu telesa ter po stranski temni progi za očmi. Mladiči so drugače obarvani – prepoznamo jih po vzorcu temnih, pogosto črno obrobljenih širokih lis na hrbtni in bočni strani telesa. Samice progastega goža lahko v dolžino merijo tudi do 260 centimetrov, samci pa so nekoliko manjši in zrastejo do 160 centimetrov. Velikost je tudi razlog, da se progasti gož giba počasi. Kače iz družine gožev so sicer prisotne po vsej Sloveniji. So tudi koristni sosedi vrtov, saj se prehranjujejo z malimi glodavci, kot so miši in voluharji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta