(VIDEO) Evrovizijska parodija užalila Izraelce, da so vložili pritožbo

U.P.
24.05.2018 12:40

Parodijo izraelske zmagovalne evrovizijske pesmi "Toy" je izraelska ambasada označila kot neprimerno, saj menijo, da je vzbudila stereotipe o Judih, vezane na denar. Nizozemska skupina BNNVARA pa poudarja, da so v parodiji kritični le do izraelske politike.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nizozemska parodija užalila Izraelce. 
REUTERS

Izraelska ambasada je vložila uradno pritožbo zaradi parodije na izraelsko zmagovalno pesem Evrovizije. Pravijo, da so s tem, ko so vzbudili stereotipe o Judih, šli predaleč. V kontroverzni parodiji nastopa komedijantka Martine Sandifort, oblečena v Netto Barzilai, ki je na letošnji evroviziji zmagala s pesmijo "Toy", besedilo pa je kritično do izraelske politike. Medtem se v ozadju vrti še posnetek smrtonosnih protestov v Gazi, v katerih so izraelske čete ubile 60 Palestincev.

Zabava, ki traja že 70 let

"Poglejte me, sem tako sladka država, voditelji po svetu mi ubogljivo jedo iz rok. Vse ognje pogasim s poljubom, imamo zabavo, prideš? V mošeji Al Aksa, ki bo kmalu prazna," prepeva Sandifortova.
{youtube_center_ozko}https://www.youtube.com/watch?v=jg0Si_EpFh0{/youtube_center_ozko}
"Je tudi tvoja država obkoljena z metalci kamenja? Zgradite zidove, o katerih bo sanjal celo Trump, Vrži buk-a-buk, vrži buk-a- raketo, poglej, kako lepo mečem bombe, Izrael spet zmaguje, ta zabava traja že skoraj 70 let, kako lepo," se v parodiji glasi refren. Po mnenju kritikov je posebej problematičen del, ki predvideva, da se Izrael denarno napaja z novo ameriško ambasado. Trdijo, da so denarne reference vzbudile stereotipe. Nizozemska skupina BNNVARA pa poudarja, da so v parodiji kritični le do izraelske politike in ne Judov. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta