(VIDEO in FOTO) Na plugu: Najprej splužiš pri sebi, nato pri ljubici

Miha Dajčman Miha Dajčman
23.02.2018 07:11

Pri pluženju mariborskih ulic smo se pridružili vozniku Nigrada Viktorju Babiču, ki je razložil, da so ljudje iz okolice Maribora do njih bolj prijazni kot v mestu

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Viktor Babič v topli kabini vozila posluša Radio Pohorje. Pravi, da zato, ker je tam največ glasbe in ker imajo voznike plugov pri Reporterju Milanu na Radiu City v zadnjih dneh veliko "v delu".
Igor Napast

Izredne razmere. Tako bi lahko na kratko povzeli dogajanje v Nigradu, ko Maribor prekrije nekoliko več snega. Izvajalec zimske službe mora poskrbeti za 750 kilometrov cest in 450 kilometrov pločnikov, skupaj je na terenu šestdeset vozil, od tega trideset kooperantov, pluži okoli sto ljudi. Ob tem za očiščene postaje in cestne prehode skrbi še dvajset ljudi v sedmih skupinah, ti čistijo ročno. Na dan potrebujejo za posipavanje cest približno 150 ton soli in 50 kubičnih metrov peska, nam tehnične podatke zaupa Branko Novak iz Nigrada.
{facebookpost}https://www.facebook.com/CasopisVecer/videos/10155724435233183/{/facebookpost}
A eno je statistika, drugo delo na terenu. Pri pluženju cest smo se za dve uri pridružili Viktorju Babiču, ki je kar v majici s kratkimi rokavi sedel za volanom šest in pol ton težkega unimoga številka 3, vrednega vsaj dvesto tisoč evrov. ​Ko se peljemo mimo mariborske občine, kjer je cesta lepo očiščena, se Babič pošali, da mora biti pred občino vedno hitro in lepo spluženo, čeprav bi se sam raje držal drugega načrta: "Najprej splužiš pri sebi, potem pri ljubici in prijateljih, šele nato pred občino."

Ko so ceste splužene, jih začnejo vozniki širiti do robnikov.
Igor Napast

Vse ceste ne morejo splužiti hkrati

V klicnem centru zimske službe Nigrada, kjer opravlja dežurstvo Tomaž Černec, vseskozi zvoni telefon. V samo petnajstih minutah se nabere več kot petdeset neodgovorjenih klicev. Ko Černec sprejema klice občanov, komunicira tudi z delavci na terenu, ki jih spremlja s pomočjo GPS-naprave. Na terenu in v klicnem centru ugotovimo, da so številni občani neupravičeno nestrpni, delavci Nigrada so namreč ves čas v pogonu.

Prva prioriteta so glavne ceste, po katerih vozijo avtobusi, sledijo stranske ceste in nato vse ostale.
Igor Napast

V paniki takoj, ko vidijo sneg

Najbolj kaotično stanje na cestah je zjutraj, razlaga Babič: "Avtošole bi morali ob takem vremenu odstraniti iz prometa, ker vozijo prepočasi, kar zaustavlja naše delo. Tudi starejši in manj vešči vozniki v tem vremenu ne znajo odreagirati. A mi ostajamo potrpežljivi, ceste morajo biti splužene in posipane." Nevšečnosti povzročajo tudi nepravilno parkirani avtomobili, ki upočasnjujejo ali onemogočajo delo, in občani, ki s svojih dvorišč sneg mečejo na cesto, pravi Babič.
​Da plužijo šele pri desetih centimetrih zapadlega snega, ni res, pravi Babič: "Mi damo plug dol že prej. Če bi čakali na deset centimetrov, bi Maribor obstal, že zdaj ljudje kličejo in so v paniki takoj, ko vidijo sneg."
V okolici Maribora so ljudje bolj prijazni do voznikov pluga, pravi Babič: "Prvi dve leti sem vozil v okolici Maribora, takrat so mi ponujali vino, pivo, karkoli sem si zaželel ... V mestu tega ni veliko."

Inserte iz terena si poglejte na Večerovem instagram profilu:

Viktor Babič pri Nigradu pluži pet let.
Igor Napast
V eni izmeni, ki traja 12 ur, potrebujejo za posipavanje cest približno štiri kubike soli.
Igor Napast
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta