(VIDEO) Objavljeni še nikoli videni posnetki potopljenega Titanika

M.R.
16.02.2023 15:46

Včeraj je bil objavljen redek posnetek, ki prikazuje na dnu Atlantika potopljeno čezoceansko ladjo Titanik. Ladja tam počiva že več kot sto let, odkrita pa je bila pred več desetletji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Posnetek Oceanografskega inštituta Woods Hole (WHOI) je nastal leta 1986, nekaj mesecev zatem, ko so raziskovalci na globini treh kilometrov pod površjem oceana odkrili potopljeno famozno ladjo. Večji del tega videoposnetka ni bil nikoli predvajan v javnosti.

Potopljena lupina ladje Titanik
Reuters

Od odkritja je bil prvi posnetek ladijske lupine predvajan le v kratkih izsekih, v sredo pa je bil na YouTubu objavljen daljši, 80-minutni neobdelani posnetek. 

Reuters

Titanik je bil ob izdelavi opevan kot neuničljiva ladja, ki je bila hkrati največja čezoceanska ladja v tistem času. V noči na 15. april 1912 pa je na poti iz Southamptona v New York v Atlantskem oceanu trčil v ledeno goro in potonil. Umrlo je več kot 1500 ljudi, dogodek je pretresel ves svet in hkrati izzval bes zaradi premajhnega števila rešilnih čolnov na ladji. 

Ekipa WHOI in francoskega nacionalnega inštituta za oceanografijo je 1. septembra 1985 potopljeno ladjo, ki je bila prelomljena na dva dela, našla jugovzhodno od kanadskega otoka Nova Fundlandija. Julija 1986 pa so ob enajstih potopih s kamerami, nameščenimi na podvodnem plovilu, v katerem so bili ljudje, in na daljinsko vodenem plovilu, nastali prvi posnetki potopljene ladje. 

Reuters

Odkritje teh posnetkov so tempirali na 25. obletnico filma Titanik režiserja Jamesa Camerona. Film je dobil kar 11 oskarjev, vključno z oskarjem za najboljši film. "Zgodbe ljudi, ki so se zgodile na tej veliki ladji, še kar odmevajo. Z objavo tega posnetka WHOI pomaga pripovedovati pomemben del zgodbe, ki se prenaša prek generacij in kroži po svetu," je objavo posnetka komentiral Cameron.

Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta