Muzikal Titanik: Legenda, vredna imena

Damijan Vinter
23.05.2018 15:38

Opera in balet SNG Maribor, ogled 20. maja

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tiberiu Marta

Zadnjo glasbeno uprizoritev letošnje sezone v SNG Maribor lahko razglasimo za repertoarni presežek. Še posebej, če upoštevamo zamenjavo izvedenega dela tik pred zdajci in to, da se mariborski ansambel v sedanji postavi še ni spoprijel s tako zahtevno uprizoritvijo muzikala. In če zanemarimo nekatere zvočne pomanjkljivosti in tehnične nelogičnosti, zaznane na predstavi v nedeljo, 20. maja.
Titanik, za katerega je na osnovi zgodbe Petra Stona glasbo in besedilo pred dobrimi tridesetimi leti spisal Maury Yeston, v nasprotju z lahkotnejšimi operetnimi muzikali zgodnejšega obdobja (tudi v Mariboru uprizorjenega My Fair Lady) temelji na dramski osnovi z resnobno tragičnih pridihom. Dvaintrideset songov povezujejo govorjeni prizori, potop legendarnega čezoceanskega parnika pa je prikazan z osebnimi zgodbami uslužbencev in potnikov. To zahteva množično zasedbo pevcev igralcev s solističnim potencialom in ustrezen orkestrski sestav. Predstava vsebinsko ponuja še vedno aktualne družbene reference, kot so človeška želja po moči in slavi, povezana s pogubnimi posledicami; ogrožanje obstoja revnih na račun udobja bogatih, sanje po boljšem življenju v tujini in ne nazadnje emancipacija (pogumni prihod ženske s cigareto v strogo moški salon).
Mariborska orkestracija in instrumentalna izvedba sta na vrhunskem nivoju, povsem primerljivem s paradnimi hišnimi orkestri na ugledni londonski muzikal sceni, kot sta Theatre Drury Lane ali Palace Theatre. Zvok je intenziven tako v mogočnih emocionalnih scenah (običajno v navezavi z zborovskim nastopom) kot v lirično pritajeni dramski podlagi ali prefinjeno stopnjevani ambientalni napetosti. Enako velja za podajanje različnih glasbenih karakterjev: klasičnega simfoničnega zvena, lahkotnejših plesov z etno pridihom ali pritajene salonske glasbe. Orkester pod vodstvom Dana Kalouska, avtorja priredbe za mariborski posebej razširjen šestdesetčlanski sestav, je brez pripomb zadovoljil vsa pričakovanja.

Tiberiu Marta
Tiberiu Marta
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta