(VIDEO) Turisti presenečeni: Morje se je dvignilo za meter in pol, valov ni bilo videti

Gr.G.
27.07.2023 16:27

Na Kornatih je prišlo do precej redkega meteorološkega pojava.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Na Kornatih je prišlo do neobičajnega pojava, poročajo hrvaški mediji. Dogajanje na morju so s svojimi mobilniki posneli turisti ter videe delili prek družbenih ormrežij. 

@ratniksvetlauns Kornati pre 2 dana 😮😮😮😮 Šta se ovo desilo,kako se podiže more a nema talasa?!?!! i to vise od 1 metar. #kornati #tsunami #kroatia🇭🇷 ♬ Originalton - ratniksvetla182

Turist iz Srbije, tako poroča spletni portal Dnevnik.hr, je začudeno spremljal kot sam piše več kot metrski dvig morske gladine, morje pa je bilo povsem mirno. Hitro, kot se je dvignila, pa je voda tudi pričela upadati, pri tem pa naj bi privezani čolni ob obali skoraj ostali na suhem. 

Pri spletnem portalu Dalmacija danas so pojasnili, da gre za meteorološki cunami imenovan tudi šeša. Ta nastane s kombinacijo dveh pojavov – stoječih valov in gravitacijskih valov v ozračju. Meteorološki cunami je precej redek meteorološki pojav, sproži ga lahko nenadna in hitra sprememba zračnega tlaka, ki nastane običajno ob prehodu fronte. Na morski gladini lahko v tem primeru nastane cunamiju podoben poplavni val.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta