Vse najboljše, Štajerska lady! Alenka Pinterič jih ima 70

Denis Živčec Denis Živčec
23.07.2018 13:31

Originalna, zvesta sebi in brez potrebe, da bi stvari zavijala v celofan. Legenda.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Saso Bizjak

Primorski kolega Tulio Furlanič ji je nekoč dejal, da je "njegova draga pupa grajena tako, da bo zmagala". Bo že držalo. Ne da se kar tako, četudi jo zadnja leta muči zdravje. Poguma ji sicer nikoli ni manjkalo. Tudi do tega, da besed nikoli ni zavijala v celofan. Je takšna, kot je - originalna, zvesta sebi, samozavestna, po potrebi glasna, duhovito samoironična, zapisana glasbi in vedno s kančkom tiste simpatične prismuknjenosti, zaradi katere se v nekatere ljudi preprosto zaljubimo. Bogatejša za spoznanje, da ni treba vedno vsem samo ugajati.  In danes, 23. julija, Alenka Pinterič, praznuje 70. rojstni dan. Mariborčanke se je skozi leta prijel tudi vzdevek Štajerska lady. 
{embed_youtube}https://youtu.be/5sTQW8AI20M{/embed_youtube}
Tekom kariere, ki se je začela še v jugoslovanskih časih, je sodelovala na številnih glasbenih festivalih, tudi na Slovenski popevki, Veseli jeseni in na jugoslovanskem predizboru za Pesem Evrovziije, kasneje tudi na Emi. Pinteričeva je vrtec in osnovno šolo do sredine četrtega razreda obiskovala na Jesenicah, preostanek osnovne šole in gimnazijo v Mariboru ter pedagoško akademijo in srednjo glasbeno šolo v Ljubljani.
{facebookpost}https://www.facebook.com/alenka.pinteric.3/posts/848822448634680{/facebookpost}
Z odliko je diplomirala tudi iz politologije na Višji dopisni šoli, a v glavnem je ostala zapisana petju. Vmes je bila zaposlena na potovalni agenciji - obvlada osem svetovnih jezikov - ter v Slovenskem narodnem gledališču  v Mariboru. V SNG Maribor je bila v Operi in baletu najprej zaposlena kot solo pevka v zboru, nato pa kot solistka. Zaradi hude poškodbe in spremljajočih obolenj je po zaključeni solistični karieri do pokoja v SNG Maribor delovala na področju stikov z javnostmi in marketinga. Uveljavila pa se je tudi kot slikarka in imela več samostojnih razstav. Svojo avtobiografijo je naslovila The Beatles, Tito in jaz, skozi leta je spisala tudi številne kolumne in svoj čas redno gostovala v televizijskih oddajah.
{embed_youtube}https://www.youtube.com/watch?v=PSgHez5lCTY{/embed_youtube}
O njej kot o pevki je Mojmir Sepe v uvodu k njeni avtobiografiji zapisal: "Razvila se je v pevko, katere interpretacije so odslikavale njen značaj, njeno močno osebnost, prežeto s patriotizmom in svetovljanstvom hkrati. Pela je z odprtim, jasnim glasom in nikoli si ni dovolila, da bi zabredla v polovičarstvo, modno epigonstvo, razna mazaštva in tehnične nedoslednosti."
{embed_youtube}https://youtu.be/MlGp5HLitWY{/embed_youtube}
{embed_youtube}https://www.youtube.com/watch?v=zmrRvJolUsk{/embed_youtube}
{embed_youtube}https://youtu.be/rmba29sWxms{/embed_youtube}
{embed_youtube}https://youtu.be/Cuf01gQgHt8{/embed_youtube}
 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta