Z Modre poti vidite Jadransko morje kot na dlani

Tudi na Hrvaškem so urejene planinske in gorskokolesarske poti, na katerih lahko preizkusite svojo vzdržljivost, nagrajeni pa boste z najlepšimi razgledi na neokrnjeno naravo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Slovenci smo ponosni na svoje gore in jih tudi precej množično obiskujemo. Oblegane so zlasti Alpe, a višje ali nižje vzpetine se najdejo v vsakem koncu Slovenije. Na jugovzhodu pa se začenja gorovje, ki ga delimo s sosednjo Hrvaško, pa tudi Bosno in Hercegovino, Srbijo, Črno goro in celo Albanijo. To je Dinarsko gorstvo, v Sloveniji je njegov najvišji vrh Snežnik, na Hrvaškem pa Dinara, po kateri je celo gorovje dobilo ime.

Pa ne le gorovje, po Dinari je dobila ime tudi planinska pot Via Dinarica, med planinci priljubljena posebno zaradi čudovitih razgledov, ki jih ponuja. Če pri nas še ni tako znana kot naše planinske poti in transverzale, je skrajni čas, da jo odkrijemo. Po njej se je mogoče podati peš – če se vam zelo mudi, jo lahko tudi pretečete – ali z gorskim kolesom, jo premagati v celoti ali po etapah. Eno pa vsekakor drži: ko jo boste spoznali, se boste, očarani nad lepoto narave, nanjo vedno znova vračali.

Dinara
Shutterstock

Skoraj vzporedne poti, popolnoma različni razgledi

Via Dinarica združuje tri poti: Modra pot se vije ob obali Jadranskega morja, Bela pot vodi skozi visoko Dinarsko gorstvo, Zelena pot pa do celinskih Dinaridov. Tečejo skoraj vzporedno v smeri severozahod-jugovzhod, vsaka pa ima svoje posebnosti:

1. Modra pot je zagotovo najbolj idilična, saj je speljana preko štirih otokov – Krka, Raba, Paga in Mljeta – ter obeh velikih hrvaških polotokov, Istre in Pelješca. Z vsake vzpetine se ponuja razgled na morje, med vzpetinami pa se spustite v čudovite kanjone Zrmanje in Cetine.

Mljet
Shutterstock

2. Bela pot je primerna za bolje pripravljene in izkušene planince z dobro planinsko opremo. Če še niste zelo izkušeni, a ste dovolj pogumni za nove izzive, se le podajte nanjo, vendar le sredi poletja. Jeseni, pozimi in dolgo v pomlad pot namreč leži pod debelo snežno odejo.

Dinara
Shutterstock

3. Zelena pot vodi po čudovitem kraškem svetu celinske Hrvaške, na njej pa obiščete tudi dva največja slapa na Hrvaškem, Curak v Zelenem viru in Plitvice na območju Plitviških jezer. Lepota kraških pojavov, modrina vode in zelenje rastlin vam bodo dobesedno jemali dih.

Plitviška jezera so pristala na samem vrhu seznama. 
Shutterstock

Se vam zdi prezahtevno? Nikakor! Saj ni treba prehoditi cele smeri v enem kosu. Lahko se odločite obiskati posamezne odseke ali samo izbrane vrhove, kjer boste uživali v lepoti neokrnjene narave in prekrasnih razgledih. Na Modri poti pa imate še eno prednost: če se naveličate strmine, se lahko po najkrajši poti spustite do obale in zaplavate v morju. Priznajte, da na tak način še niste preživeli dopusta na Hrvaškem.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.