Zajedavci pri domačih živalih

Oglasno sporočilo Oglasno sporočilo
24.10.2024 06:00

Zajedavci pri domačih živali so paraziti, ki se naselijo na ali v telesu psa ali mačke ter se hranijo s krvjo, tkivi ali drugimi te­lesnimi tekočinami.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Ti zajedavci lahko povzročijo ra­zlične zdravstvene težave in nelagodja. Med najpogostejšimi zunanjimi zajedavci so bolhe, klopi in uši, med notranjimi zajedavci pa črevesne in srčne gliste.

Zunanji zajedavci

BOLHE

Bolhe so brezkrile žuželke, ki se hranijo s krvjo. So med najpogostejšimi zajedavci, ki naseljujejo kožo in kožuh psov in mačk. Bolhe so prisotne vse leto, saj niso povsem odvisne od zunanjih temperatur. Le 5% bolh se zadržuje na psih in mačkah, kar 95% pa jih je v obliki jajčec in ličink v okolici, torej v preprogah, odprtinah v tleh, na ležišču živali, pohi­štvu, na sprehajalnih poteh, na vrtu. Ena bolha živi od 50 do 100 dni, vsak dan pa izleže približno 30 jajčec. Preprečevanje bolh je ključnega po­mena, saj pri psih in mačkah povzročajo različne težave (srbenje, alergije na bolšji ugriz…), poleg tega pa tudi prenašajo trakulje.

KLOPI

Klopi so paraziti, ki se pritrdijo na kožo hišnega ljubljenčka in se hranijo s krvjo. Klopi so znani prenašalci ra­zličnih bolezni, kot so borelioza, anaplazmoza. Koža okoli klopa se lahko vname in povzroči srbe­nje. Pomembno je, da redno pregledujemo psa in mačko na prisotnost klopov in jih čim prej odstranimo. Poleg tega so na voljo tudi preventivni izdelki, ki pre­prečujejo pritrditev klopa na domačo žival. To so repelente ovratnice Foresto ter kapalke Advantix.

UŠI

Uši so majhni paraziti, ki se naselijo na koži in dlaki psa ali mačke. Hranijo se s krvjo in povzročajo srbenje, draže­nje kože ter izpadanje dlake. Uši se hitro razmnožu­jejo in se lahko prenašajo z ene živali na drugo. Zdravljenje uši pri psu ali mački vključuje uporabo posebnih šamponov, pršil in drugih izdelkov, ki uničujejo uši.

Notranji zajedavci

GLISTE

Gliste so notranji zajedavci, ki se naselijo v prebav­nem traktu živali. Gliste lahko povzročijo različne te­žave, kot so driska, bruhanje, izguba telesne teže in pomanjkanje energije. Zdravljenje glist vključuje uporabo zdravil, ki uničujejo in odstra­njujejo gliste iz telesa psa ali mačke.

SRČNE GLISTE

Srčne gliste so paraziti, ki se naselijo v srcu in plju­čih psa ali mačke. Prenašajo jih komarji in lahko povzročijo resne zdravstvene težave, kot so težave s srcem, ka­šelj, težko dihanje in izguba telesne teže. Zdravljenje srčnih glist pri psu je kompleksno in vključuje upo­rabo posebnih zdravil ter redne preglede pri veteri­narju. Preventiva je ključnega pomena pri obvlado­vanju zajedavcev pri psih.

Žvečljive tablete za pse in mačke

Posvetujte se z veterinarjem in izberite najbolj primerno zaščito, da bo vaš ljubljenček dobro zaščiten pred neprijetnimi nadlogami, ki nanj prežijo na sprehodu. Kot vemo, zime niso več tako mrzle, da bi uničile klope in druge zajedavce, zato se le-ti prisotni vse leto. Bolhe pa se zatečejo v odprtine v tleh, v preproge, v ležišče živali in se razmnožujejo skozi vse leto.

Klopi so namreč prenašalci različnih bolezni kot sta babezioza in borelioza, v nekaterih evropskih državah prenašajo še erlihiozo, zato pred odhodom na počitnice z ljubljenčkom preverite endemična območja. Vašemu psu ali mački bodo sigurno všeč AdTab - žvečljive tablete proti bolham in klopom in so na voljo brez recepta. Vsebujejo učinkovino lotilaner iz skupine izoksazolinov, ki zavira klorove kanalčke, kar povzroči hitro smrt zajedavcev. Tableta učinkuje 1 mesec. Žvečljiva tableta ima dodano aromo, kar bo zagotovo zadišalo vašemu štirinožcu, za optimalen učinek naj jo pes ali mačka dobi vsak mesec s hrano ali po njej. Dajanje zdravila psu ali mački je lažje kot kadarkoli prej. 100% mačk se s tem strinja! (1)

Arhiv naročnika

Prednost zdravila Adtab je tudi ta, da se lahko uporablja že pri pasjih mladičkih starosti 8 tednov in telesne mase 1,3 kg, pri mačjih mladičih pa pri starosti 8 tednov in telesni masi 0,5 kg. Zaradi milih zim je težko omejiti sezono klopov in bolh, zato nekateri veterinarji svetujejo, da se za optimalen učinek tablete jemlje skozi celo leto. AdTab - žvečljive tablete proti bolham in klopom so na voljo pri veterinarju, v lekarnah in bolje založenih specializiranih trgovinah. Več o tem si lahko preberete tudi na spletni strani.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z veterinarjem ali s farmacevtom.

Z ovratnico zaščita za več kot pol leta

Če imate raje zaščito, ki traja dlje časa, poskusite s priljubljeno praktično repelentno ovratnico Foresto, ki zaradi stalnega sproščanja majhnih odmerkov učinkovin (imidakloprid in flumetrin) zagotavlja neprekinjeno zaščito proti bolham in klopom za obdobje 7 do 8 mesecev. Primerna je za vse pse in mačke, starejše od deset tednov. Bližnjo okolico živali ščiti pred razvojem ličink bolh in se jo uporablja tudi za nadzor alergijskega dermatitisa, ki ga povzročijo bolhe. Učinkovito ubija klope in preprečuje njihovo hranjenje, uničuje tako ličinke in nimfe kot odrasle klope. Klopi, ki so že prisesani, bodo morda ostali pritrjeni in vidni prvih 48 ur in jih boste morali odstraniti. Po dveh dneh od namestitve se klopi ne bodo več prisesali. Ovratnica uničuje tudi uši dlakožere in za 8 mesecev zmanjša tveganje za lišmaniozo, ki jo prenašajo peščene muhe. 

Arhiv naročnika

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z veterinarjem ali s farmacevtom.

Kapalke so pogosta izbira lastnikov

Poleg ovratnice se za zaščito pred bolhami in klopi lastniki psov pogosto odločajo za merilne kapalke Advantix, ki z učinkovinami (imidakloprid in permetrin) delujejo kot repelent še proti komarjem, hlevskim in peščenim muham. Učinkovite so 4 tedne in primerne za pse po 7. tednu starosti, niso pa primerne za mačke, saj so za njih strupene. Raztopino se nanaša neposredno na kožo psov, najbolje med lopaticama, pri večjih psih lahko vse do korena repa. Bolhe na psu poginejo v enem dnevu po nanosu raztopine, ki kot zaščita deluje še štiri tedne in pomaga preprečevati pojav alergijskega dermatitisa, ki ga povzročajo bolhe.

Klopi, ki so na psu ob nanosu, so uničeni, čeprav ostanejo prisesani in jih je treba ročno odstraniti. Enkratni nanos dva do tri tedne ščiti tudi pred flebotomi ter štiri tedne pred komarji in hlevsko muho.

Arhiv naročnika

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z veterinarjem ali s farmacevtom.

Pomoč pri invaziji bolh v vašem domu

Lastniki, ki se spopadajo z invazijo bolh v domu, vedo, kako nadležno in mučno je uničevanje neskončnega števila malih črnih nadlog. Kot že omenjeno se le pet odstotkov bolh zadržuje na psih in mačkah, kar 95 odstotkov pa jih je v obliki jajčec in ličink v okolici, torej v preprogah, na posteljnini, ležišču žvali, oblazinjenem in drugemu pohištvu, celo v špranjah v tleh in na dvorišču. Novo orožje za vsa gospodinjstva je Flee pršilo, ki učinkovito deluje na vse stopnje življenjskega cikla bolh, saj aktivna sestavina izdelka dimetikon obloži odrasle bolhe, jajčeca, ličinke in bube ter tako zaustavi njihov razvoj.

Arhiv naročnika

Vsebuje patentirano kombinacijo silikonov, ne vsebuje pa biocidov, nima vonja in ne povzroča alergij, zato ga lahko nanašate na vse površine, s katerimi je bila žival v stiku. Uniči tudi vse žive pršice in njihove predhodne razvojne faze ter tako prepreči izleganje jajčec. Deluje celo na bolhe, ki so odporne na biocide. Čeprav so bolhe pogostejše v toplejših mesecih, je za optimalen nadzor nad njimi priporočljivo pršilo uporabljati skozi vse leto, na vsake dva ali tri mesece.

Vedno je potrebno pomisliti tudi na naše najboljše kosmate prijatelje, ne glede na letni čas. Tako kot bi poskrbeli zase, je potrebno poskrbeti tudi za njih.

Glede na to, da se bolhe zelo uspešno prilagodijo na okolje in prežijo na naše živali skozi vse leto, moramo biti na njih še posebej pozorni. Hišne ljubljenčke torej preventivno zaščitimo pred zajedavci, po sprehodu pa jih preglejmo še na morebitno prisotnost klopov.

Prepričani smo, da boste med širokim naborom naših izdelkov našli pravega za svojega ljubljenčka.

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Reference

1. Cavalleri D et al Parasit Vect 2018 11:411 (v1.0) - Successful administration (p.1)

Owners successfully administered all treatments

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.