Zbrali veliko denarja, pomagali mnogim ljudem

Tatjana Vrbnjak Tatjana Vrbnjak
12.10.2018 10:30

Humanitarni klub Soroptimist Maribor letos praznuje četrt stoletja delovanja. Pomagajo predvsem ženskam in otrokom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ivanka Mulec Ploj, Draga Kšela in Milena Pivec so predstavile 25 let delovanja kluba Soroptimist Maribor.
Igor Napast

Pred 25 leti je v Mariboru nastal prvi soroptimist klub v Sloveniji, član svetovne družine Soroptimistk, organizacije, v katero se združujejo uspešne ženske različnih poklicev s ciljem, da so dejavne na področju dobrodelnosti. "Z dobrodelnimi aktivnostmi se trudimo vsaj deloma pokrivati sive lise, ki jih država spregleda," pravi aktualna predsednica kluba Draga Kšela in dodaja, da so "v 25 letih veliko naredile, čeprav smo finančno omejene".

Pomagajo predvsem ženskam in otrokom

Pomagajo predvsem ženskam in otrokom, tako že od samega začetka podpirajo mariborsko varno hišo. "Celo ideja o njej se je rodila v našem klubu, saj je bila naša članica tudi takratna direktorica Centra za socialno delo Maribor gospa Strbanova in smo tako idejno kot materialno pomagali pri tem, da je varna hiša zaživela. Odtlej z varno hišo redno sodelujemo, vsak teden jim denimo zagotovimo zabojček z zelenjavo, otrokom pa podarjamo knjige, igrače," razlaga Kšela. Pomagajo tudi mariborskemu Hospicu, tako že nekaj let sofinancirajo tabor za žalujoče otroke. Pomoč namenjajo tudi starejšim in otrokom s posebnimi potrebami, s sodelovanjem z ravnatelji osnovnih šol pa dospejo do otrok in družin, ki so v stiski zaradi bolezni ali brezposelnosti - pomoč tem namenijo zlasti v prednovoletnem času. Iz evropskih sredstev so že tudi pridobili dve štipendiji, in sicer za pianistko Adriano Magdovski in zdravnico Mašo Kovačič.

Ivanka Mulec Ploj, Draga Kšela in Milena Pivec so predstavile 25 let delovanja kluba Soroptimist Maribor.
Igor Napast

Vabijo na dobrodelni koncert in predstavo

Mariborske soroptimistke prihodnji teden vabijo na kar dva dogodka. V sredo, 17. oktobra, ob 19.30 bo v dvorani Union v Mariboru dobrodelni gala koncert, v petek, 19. oktobra, ob 18. uri pa v lutkovnem gledališču predstava Moj lajf. Na dobrodelnem koncertu bodo nastopili simfonični orkester SNG Maribor in solistka flavtistka Dorotea Senica, 21-letna Mariborčanka, ki se izobražuje v Salzburgu (za njeno štipendiranje bo namenjen čisti izkupiček) pod vodstvom dirigentke Žive Ploj Peršuh; prisluhniti bo mogoče glasbi Mozarta in Debussyja. V lutkovno gledališče pa vabijo na prvo ponovitev predstave Boštjana Gorenca - Pižame Moj lajf, ki bo premiero doživela dan pred tem. Sredstva od sto vstopnic te predstave so namenjena Pii Lobenwein, 12-letni deklici iz Župečje vasi, ki ima izjemno redko (je edina v Sloveniji, v svetu je le 28 bolnikov) genetsko neozdravljivo napredujoče mišično obolenje Charcot Marie Tooth 4a, posledica katere sta atrofija mišic in vse večja mišična oslabljenost. Od lani je vključena v klinično raziskavo o odkrivanju zdravila za to bolezen na kliniki v Iowi v ZDA, ki se ukvarja z diagnosticiranjem in rehabilitacijo vseh tipov bolezni CHT, zato odhaja enkrat letno na pregled v ZDA.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta