Zdrav pes, srečen lastnik

Hišni ljubljenčki postajajo vedno bolj pomemben del družine, pogosto so enakovredni drugim družinskim članom in vsak lastnik želi za njih le najboljše.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Ob vsaki poškodbi in bolezni psa ali mačke jim trepeta srce, kot da bi se poškodoval ali zbolel njihov otrok. Z izbiro pravilne prehrane, redne nege kože in kožuha, dovolj gibanja, predvsem pa preventivnih pregledov pri veterinarju, lahko za njihovo zdravje veliko naredijo lastniki sami.

Ljubljenčku ponudite le kakovostno prehrano

Odgovorni lastniki hišnih ljubljenčkov 365 dni na leto skrbijo, da ima njihov ljubljenček varno zavetje, ustrezno prehrano, svežo vodo, ves čas bdijo tudi nad njegovim zdravjem. Vsak hišni ljubljenček ima drugačne potrebe glede prehrane. Kakšno hrano in koliko jo potrebuje vaš pes, je odvisno od pasme, velikosti in starosti, pa tudi morebitnih zdravstvenih težav ali alergij. Vsi psi pa potrebujejo uravnoteženo in kakovostno prehrano, ki vključuje kakovostne beljakovine, maščobe, ogljikove hidrate, vitamine in minerale. Prehrana mačke, ki je izrazito mesojeda, mora temeljiti na kakovostnih živalskih beljakovinah z zelo majhnih deležem zelenjave ali ogljikovih hidratov. Pomembna za njih je tudi arahidonska maščobna kislina. Če pes ali mačka s prehrano ne dobi dovolj hranilnih snovi, so na voljo tudi številni dodatki, kot so vitamini, minerali, probiotiki, olja, ki bodo pomagali ohraniti zdravje ali izboljšati zdravstveno stanje.

Pomembna tudi nega in gibanje

Če žival uživa kakovostne prehranske izdelke, bo imela tudi lepši kožuh. A za zdrav in lep kožuh hrana pogosto ni dovolj, pomembna je tudi nega. Posebno pri psih je treba poskrbeti, da so ušesa očiščena, kremplji redno pristriženi in dlaka negovana. Striženje, česanje in krtačenje dlake preprečuje nastanek vozlov, tako odstranjujemo zunanje zajedavce in odmrlo dlako, manj je tudi možnosti za nastanek bakterijskega ali glivičnega vnetja kože. Enako velja za ustno higieno, na katero pogosto pozabimo, a je zelo pomembna za ohranjanje zdravja vašega psa. S ščetkanjem in rednim pregledovanjem zob in dlesni je treba začeti že pri mladiču, da se tega navadi. Občasno pa je dobro, da ga naročite k veterinarju na odstranjevanje zobnega kamna.

Shutterstock

Za zdravje redno k veterinarju

Poleg vsega naštetega lahko lastniki še nekaj naredite za zdravje svojega psa ali mačke. To so redni preventivni pregledi pri veterinarju. Poleg obveznih cepljenj bo veterinar spremljal zdravje vašega psa ali mačke, ugotovil morebitne zdravstvene težave in jih zdravil, še preden bi lahko postale resen problem. Kadar vseeno pride do bolezni, je najbolje, da ljubljenčka zaupamo v roke veterinarjev, ki lahko s pomočjo novih metod zdravljenja in novih zdravil pomagajo tudi hudo bolnemu psu ali mački. V takšnih primerih so lahko zneski v veterinarskih ambulantah precej visoki, zato vse več lastnikov išče najbolj optimalno zavarovanje za pse in mačke. Zavedajo se, da se tako zaščitijo pred stroški, ki lahko nastanejo zaradi nepredvidljivih poškodb in bolezni njihovih hišnih ljubljenčkov, ki zahtevajo različne oblike zdravljenja.

Med zavarovanji je tudi zavarovanje Naše tačke, pripravljeno po vzoru najsodobnejših zavarovanj na svetu, da bi lastniki svojim psom in mačkam zagotovili najbolj primerno pomoč, takoj ko jo potrebujejo, sebe pa pravno zaščitili. Zavarovanje ne dela razlik, zavarujejo se lahko vse rodovniške pasme, križanci in mešanci od njihovega 3. meseca do 12. leta, razen psov, ki so vpisani v Centralni register nevarnih psov Republike Slovenije. Lahko se zavaruje tudi tako imenovane nevarne pasme in zavetiščne živali. Pogoj za sprejem živali v zavarovanje je mikročip.

Shutterstock

Pomoč tudi, ko se znajdete v stiski

Zavarovanje Naše tačke je razdeljeno na pet sklopov, na osnovnega in štiri dodatna, da si lastniki lahko sami sestavijo za njih najbolj primerno kombinacijo osnovnega zavarovanja in dodatnih zavarovanj. Osnovno zavarovanje krije vse stroške v primeru pogina ali evtanazije ljubljenčka zaradi posledic nezgode. Pri dodatnih zavarovanjih lahko lastniki izberejo zavarovanje za zdravljenje zaradi nezgode ali bolezni, k temu lahko dodajo še zavarovanje za osebno odgovornost, pravno zaščito in asistenco Naše tačke. Zavarovanje za zdravljenje krije vse veterinarske stroške do poljubno izbrane zavarovalne vsote za vse oblike zdravljenj, tudi za alternativna zdravljenja, ki jih predlaga veterinar, prav tako zdravljenje z matičnimi celicami, fizioterapijo, hidroterapijo in ostalo. Območje kritja velja za celotno območje Evrope. Drugo dodatno zavarovanje za osebno odgovornost krije odgovornost lastnika psa ali mačke za škode, ki jih povzročijo tretjim osebam. Zavarovanje pravna zaščita pa pokriva sodne stroške in stroške odvetnika v primeru tožbe lastnika psa ali mačke. Veliko lastnikov se sprašuje, kako in kam z ljubljenčkom, če zbolijo. V primeru bolezni ali nezgode, ne bodo ostali sami, saj jim lahko asistenca Naše tačke priskoči na pomoč in poskrbi, da ljubljenček ostane v dobrih rokah. Takrat lahko organizirajo in krijejo stroške nastanitve ljubljenčka pri skrbniku ali hotelu za male živali, prav tako lahko uredijo, da sprehajalec sprehaja njihovega psa.

Shutterstock

Vsi, ki imate vsaj enega ljubljenčka, se boste gotovo strinjali, da je v vaš dom prinesel obilo veselja in občutkov sreče. Pozitivno vpliva tudi na vaše duševno in telesno zdravje, zato je prav, da poskrbite tudi za zdravje svojega vdanega štirinožnega prijatel

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.