Zdravilni žvečilni gumi, ki prečisti in okrepi jetra, vranico in trebušno slinavko

Simona Golob Polič
13.04.2018 08:57

Regrat nam vrača moč, odpravlja vse zastoje, razstruplja, obnavlja, poživlja, ščiti pred možgansko in srčno kapjo. Pravijo mu mlečec, farška plata, jajčar, otavčič, regvat, regrad, rumena reva. Izredno uporabna so tudi stebla regratovih cvetov, brez strahu, mleček v njih ni strupen, čeprav vedno znova o tem beremo in slišimo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Uporabna so tudi stebla regratovih cvetov.
Simona Golob Polič

Regrat nas nagovori: "Kaj ni danes čudovit dan? Poglej samo modro nebo, bele oblake, občuti aprilski, pomladni veter. Sedi k meni na zemljo in se igraj z menoj. Pri meni, na zemlji, se boš dobro počutil, začutil boš svoje korenine, zapleši z menoj v sončni svetlobi. Meniš, da če si dobro ukoreninjen, ne moreš plesati? Seveda lahko. Zapri oči in poslušaj svojo notranjo glasbo. Premikaj se nežno, v svojem ritmu, skupaj z milijoni regratovih cvetov. Pleši z nami, pleši tako dolgo, da boš eno sam s seboj, eno z menoj in z glasbo, pleši z nasmehom tako dolgo, da ostaneš brez sape, sredi regratovega travnika, in ko boš kadarkoli enkrat moral oditi, vzemi s seboj moj cvet, pomagal ti bo, da boš vedno slišal svojo notranjo glasbo in z njo nevidno plesal. Glasba in ples te bosta vedno in povsod spremljala in v tebi vedno znova priklicala jasne občutke, ko jih boš potreboval."

Užitna in zdravilna je vsa rastlina.
Shuterstock

Regratovo cvetno steblo ni strupeno

Raste na travnikih, njivah, ob poteh, vrtovih, tratah, v Franciji in Nemčiji ga tudi gojijo. Regrat je večletnica, spada med radičevke, lat. Taraxacum officinale, zraste med 10 in 30 centimetri. Korenina je dolga, vretenasta, dobro razrasla. Korenina in vsa rastlina vsebuje mleček, ki pa ni strupen, kot ljudje mnogokrat mislijo. Listi so globoko narezani, v pritlični rozeti, okroglo, votlo cvetno steblo je do 20 centimetrov visoko in nosi po en cvetni košek z rumenim cvetom. Cvet se ponoči in ob slabem vremenu zapira. Plodove z dlačicami raznaša veter. Regrat cvete od aprila do maja, posamično še v jeseni.

Zdravilna je vsa rastlina

Dokler regrat še nima cvetov, je možnost zamenjave regrata z regratu podobnim navadnim potrošnikom, ki ima dlakave liste, in dvoletnim dimkom, ki ne vsebuje mlečka, a oba sta užitna. Pri regratu je pomembno, da posamezne dele rastline nabiramo ob pravem času, zdravilna je vsa rastlina. Korenine, cvetove, liste sušimo vedno le v senci. Cvetove regrata je težje pravilno posušiti. Regratove liste nabiramo marca in aprila, še preden se razvijejo cvetni popki, v opoldanskih urah v suhem in toplem vremenu, sušimo jih cele, posušijo se hitro. Korenine regrata nabiramo zgodaj spomladi ali jeseni, odvisno, kakšno zdravilnost želimo. Spomladi ima regratova korenina največ grenčine, od avgusta do konca septembra največ inulina, oktobra je največ tarakserina in levulina.
Pomembne učinkovine v regratu so holin, grenčine, škrob, beljakovine, vsebuje veliko rudninskih snovi, kalcija, mangana, natrija, kremenčeve kisline, žvepla in vitaminov A, B, C, D in E. Zgodaj spomladi so regratovi sveži listi polni vitamina C.
Regrat prenaša svojo življenjsko moč na nas ljudi, posebej če ga zdaj v aprilu uživamo svežega. Njegove grenčine zaženejo prebavne moči telesa, podpirajo delovanje želodca, trebušne slinavke, krepijo, hranijo in čistijo jetra, pomagajo pri nastajanju novih celic v jetrih, spodbujajo delovanje žolča in pospravijo ves nered v črevesju, poleg tega oskrbijo telo z mnogimi bazičnimi minerali in ogromno vitamini. Njegove korenine stabilizirajo vrednosti sladkorja v krvi, vežejo proste radikale, pomagajo pri virusnih obolenjih in znižujejo vrednosti holesterola v krvi. Najboljše pri uživanju regrata je to, da v našem telesu učinkuje točno tam, kjer nekaj ni v redu, kjer je najbolj potreben, in aktivira v telesu samozdravljenje. Regratov mleček pomaga pri zastrupitvi krvi s kovinami.

V solati na sto in en način
Profimedia

Mleček ni strupen!

Izredno uporabna so tudi stebla regratovih cvetov, brez strahu, mleček v njih ni strupen, čeprav vedno znova o tem beremo in slišimo. Okus pri žvečenju stebelc je najprej zelo grenak, postane pa kar hitro sladkast, nanj se navadimo, postane prijeten in dobili smo 100% biološki žvečilni gumi. Tri prežvečena stebelca dnevno zadostujejo, da prečistimo in okrepimo jetra, vranico in trebušno slinavko. Če bi to počeli v času cvetenja dva do tri tedne vsak dan, ne bi mogli verjeti, kako sveže življenjsko in zdravo, prebujeno bi se počutili.

Med vsemi rastlinami z največ lecitina

Grenčine delujejo na telo bazično, pomeni, da ga razkisajo. Regrat vsebuje med vsemi rastlinami največ lecitina, ki je pomemben za zaščito in obnovo celične membrane (ovojnice), za znižanje holesterola in preventivno ščiti pred srčno in možgansko kapjo. Lecitin vsebuje vitamine C, E, B1 B2, B6, folno kislino in minerale kalij, kalcij, železo.
Listi regrata, ki jih po navadi jemo kot solato, so med drugim tudi odlično sredstvo za odvajanje vode in strupov iz telesa. To je v zahodni ljudski medicini poznano že stoletja. Zdravilno uporabo regrata so opisovali in ga v različnih recepturah v uporabo priporočali že od nekdaj. O tem, kako zdrav je regrat in da spada k zdravi prehrani, lahko najdemo stare zapise arabskih zdravnikov iz 11. stoletja. V 13. stoletju so zeliščarji v Angliji priporočali regrat kot zeliščni dodatek v pivu. Že nekoč so regrat uporabljali pri zdravljenju jeter, žolčnika in v kozmetične namene. Dame iz visoke družbe so si z regratovimi mažami in čaji čistile kožo, odstranjevale pege in blažile bolečine v kosteh in mišicah.

Listi regrata znižujejo krvni tlak.
Simona Golob Polič

Korenine za zdravljenje raka

Iz regratovih cvetov so otroci od nekdaj radi spletali venčke in z regratovih lučk poskušali odpihniti čim več plodičev, majhnih padalcev. V časih naših babic, in tudi njihovih babic, so otrokom govorili, da je regratov mleček strupen. S tem so pri otrocih hoteli samo preprečiti rjave madeže, ki jih mleček pusti na koži in oblačilih.
Izredna zdravilnost korenin regrata pa je poznana šele v zadnjem času. Po nemški znanstveni raziskavi iz leta 2004 so pripravki iz korenin v veliko pomoč pri zdravljenju raka.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta