Zdravnica: Mobilne telefone je treba obravnavati tako kot cigarete in jih omejiti. Začeti moramo takoj

ZaB
02.10.2024 13:27

Uporaba pametnih naprav med mladimi je dobila razsežnosti odvisnosti in ukrepati je treba takoj, opozarjajo v Svetovni zdravstveni organizaciji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Države bi morale uporabo mobilnih telefonov in drugih digitalnih pripomočkov regulirati podobno kot tobačne izdelke in se na ta način boriti z vse večjim negativnim vplivom družbenih medijev na mentalno zdravje mladih, je prepričana Natasha Azzopardi Muscat iz Svetovne zdravstvene organizacije (WHO).

Ukrepi kot starostna meja, kontrola cen in prepoved v določenih prostorih so pripomogli k zmanjšanju uporabe tobaka in bi lahko služili kot vzor pri zbijanju škodljive uporabe pametnih telefonov in podobnih naprav, je za Politico povedala Azzopardi Muscat, zdravnica, v WHO pa direktorica oddelka za državne zdravstvene politike in sisteme. 

"Morda moramo razmisliti, kje je primerna uporaba digitalnih naprav, in morda je tudi čas, da začnemo razmišljati o tem, kje se določene digitalne naprave ne smejo uporabljati, tako kot na določenih območjih prepovedujemo kajenje," je poudarila.

Naj vladajo digitalnemu svetu, ne da digitalni svet vlada njim

Še en ključni element je zagotoviti, da so otroci in najstniki pismeni, opremljeni in opolnomočeni. To pomeni, da jih opremimo s pravim znanjem, "da bodo vladali digitalnemu svetu in ne bodo dovolili, da digitalni svet vlada njim".

Študija Svetovne zdravstvene organizacije, objavljena prejšnji mesec, je pokazala porast problematičnega, celo odvisnega vedenja med mladostniki v Evropi, ki so uporabniki družbenih medijev in pametnih naprav. "Kot je pri vsem drugem: tudi ta orodja lahko uporabljate dobro in učinkovito," pravi Muscat. "Vendar moramo biti previdni, ker imamo segment prebivalstva, ki poroča o problematični uporabi, in vemo, da lahko to na koncu vpliva na njihove izobraževalne rezultate, duševno zdravje in dobro počutje, njihovo produktivnost, ko so delovna sila."

"Povsem jasno je, da z ukrepanjem ne smemo odlašati," je še poudarila predstavnica WHO.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta