Slovenski rokometaši pred pomembnimi tekmami: Ne levo ne desno. Samo naprej

Bojan Bauman
09.03.2021 07:00
Danes bodo v kvalifikacijah za EP igrali proti Poljakom. Konec tedna v Berlinu v olimpijskih kvalifikacijah proti Alžircem, Nemcem in Švedom
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Brez Mačkovška in Henigmana bo ta teden težje uresničiti cilje, a optimizem ne popušča. 
EPA

Nocoj ob 20.10 bo slovenska rokometna reprezentanca znova na terenu. V celjski dvorani Zlatorog se bodo fantje v kvalifikacijah za nastop na evropskem prvenstvu pomerili s Poljaki. Tekma bi morala biti že jeseni, a je zaradi okužb z novim koronavirusom odpadla. Poljaki so tako kot Slovenci vmes nastopili na svetovnem prvenstvu v Egiptu, kjer so se predstavili v zelo dobri luči. Nocoj čaka naše rokometaše težak, enakovreden nasprotnik.

​Slovenci so se zbrali v nedeljo v Zrečah, a v nepopolni zasedbi. Šele sinoči so se reprezentanci priključili zadnji člani. Danes zjutraj je ekipa imela še drugi trening v popolni zasedbi. No, ekipa ni popolna, saj zaradi poškodb manjkajo Borut Mačkovšek, Nik Henigman in - najnovejše - Darko Cingesar. Selektorju Ljubomirju Vranješu težave niso odvzele optimizma: "V nedeljo nas je bilo na igrišču osem, v ponedeljek zjutraj že 16 in zvečer sem imel na voljo celo ekipo. Zaradi poškodb smo povabili tudi Tadeja Mazeja. Gledamo samo naprej, ne levo ne desno. Imamo dobro ekipo in naša prednost je, da smo bili nedavno skupaj v Egiptu. To se je videlo že po dveh treningih, na terenu zdaj vse steče hitreje. Poljaki so na svetovnem prvenstvu dobro igrali, v ekipi imajo tudi nekaj novincev. Čaka nas težka tekma, ki bo dober test za Berlin, ko se bomo borili za olimpijske nastope. Proti Poljakom bomo preizkusili nekaj variant tako v obrambi kot v napadu. Moramo jih premagati." Na tekmi s Poljaki je včeraj z mislimi bil tudi vratar Urban Lesjak: "Lahko nam koristi, pomembna je zaradi uvrstitve na naslednje evropsko prvenstvo. Z zmago bi bilo lepo začeti naporen teden."

Brez strelca z razdalje

Na pomembnih tekmah ta teden ne bo mogel pomagati Borut Mačkovšek, steber obrambne vrste in praktično edini levi zunanji, ki je nevaren s streli iz razdalje. Vranješ je včeraj razblinil še zadnje upanje, da bi se ekipi lahko priključil vsaj v Berlinu: "Mačkovšek in Henigman sta zunaj ekipe, to je stoodstotno. Za Berlin je vprašljiv tudi Cingesar. V obrambi sta Mačkovšek in Henigman v zadnjem obdobju igrala praktično ves čas. Brez njiju bo to neka druga reprezentanca. Odpirajo se druge rešitve, to je preizkušnja za ekipo in tudi zame. Imam popolno zaupanje v vse igralce, ki so zdaj v ekipi."

EPA

Kdo pa bo v odsotnosti Mačkovška nosil breme prve izbire na levem zunanjem položaju, ki je v rokometu zmeraj ključni igralec ekipe? "Staš Skube, Miha Zarabec in Dean Bombač so srednji beki, Jaka Malus, Rok Ovniček in Gregor Potočnik so za ta teden predvideni za leve zunanje napadalce. A v igri imamo nenehno situacije, da se srednji pojavijo na levem zunanjem. Problem za ekipo bo, da ne bomo imeli strelcev iz razdalje," pravi Vranješ.

Konec tedna v Berlinu bodo Slovenci igrali kvalifikacije za olimpijski nastop. To je za mnoge izziv športne kariere. V tej luči je današnja kvalifikacijska tekma s Poljaki lahko tudi odveč. Vranješ kljub temu računa, da mu ne bo treba nikogar v ekipi posebej motivirati, da bodo vse že nocoj popolnoma pri stvari. "Po medijskih obveznostih me čaka sestanek z igralci. Z motivacijo ne bi smelo biti težav. Upam, da se vsi zavedajo pomembnosti te tekme. Za celotni teden imam sicer dober občutek."

Alžirci visoka ovira

Selektor trenutno razmišlja o tekmi s Poljaki, nekoliko je osredotočen tudi na petkov dvoboj z Alžirci. A javnost zanima predvsem, kako se bodo Slovenci odrezali v soboto, ko igrajo proti Nemcem, in v nedeljo, ko imajo za nasprotnike Švede. "Zdaj res razmišljam o Poljakih, zatem o Alžircih. Jih je kdo spremljal? Ste opazili, kako dobro igrajo? Mi v reprezentanci v tem tednu ne gledamo samo Nemcev in Švedov. Preden se bomo borili z njimi, moramo v Berlinu premagati Alžirce."

Časa za uigravanje taktičnih zamisli ne bo. Kar bo selektor uporabil na tekmi s Poljsko, bodo njegovi aduti v Nemčiji. "Tokrat ni časa za treninge, večjih sprememb ni mogoče uvesti. Čakam še, da na terenu vidim vse igralce in ugotovim, v kakšni formi so. Potem bom določil ekipo, ki bo šla v boj proti Poljakom. Do Berlina je mogoče še vpoklicati kakšnega rokometaša. Če koga potrebujemo, bo jasno po tekmi s Poljaki," razmišlja Vranješ. Urban Lesjak brani pri Hannovru in ima še poseben motiv, da premagajo Nemce, za naše doslej nepremagljivo reprezentanco."Vsi si želimo, da že enkrat premagamo Nemce. Sam jih še posebej dobro poznam, a taktiko za soboto nam bo pripravil selektor in mi se bomo načrta držali."

EPA

Vranješ ne skriva, da ima ambicije nadgraditi igro slovenskih rokometašev. Ta bo zaradi poškodbe Mačkovška še bolj limitirana na nižje igralce, predvsem na organizatorje igre. "Ker že vemo, da v Berlinu ne bomo streljali prek bloka nasprotnikov, bo morala biti naša igra še hitrejša in igrati bomo morali bolj na široko. Več žog bomo poskusili spraviti do krilnih napadalcev," razkriva taktiko Ljubomir Vranješ.

Spored slovenskih tekem, kvalifikacije za EP, danes ob 20.10: Slovenija - Poljska; Berlin, kvalifikacije za OI, petek, ob 15.15: Slovenija - Alžirija; sobota, ob 15.35: Slovenija - Nemčija; nedelja, ob 18.15: Slovenija - Švedska.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta