Dva viharja, dve imeni: Cristiano in Elon

Janez Kovačič Janez Kovačič
22.06.2021 05:00
Ena kretnja oziroma poteza in en tvit sta v zadnjem času povzročila pravi potres na dveh precej različnih področjih. Bila sta dokaz skoraj megalomanske moči ali pomena dveh svetovno znanih posameznikov, za katera se zdi, da delujeta vsak v svojem svetu. Ni nujno.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Cristiano Ronaldo
EPA

Cristiano Ronaldo, nedvomno ne le eno prvih imen aktualnega nogometnega evropskega prvenstva, pač pa svetovne nogometne scene, je pred dnevi povzročil vihar s predvidljivimi posledicami. Dve steklenici kokakole sta se morali na tiskovni konferenci umakniti vodi. Reakcije so bile skoraj hipne. Vrednost delnic sponzorske Coca-Cole se je zmanjšala za 1,6 odstotka. Morda nič izjemnega, toda Američani so bili v hipu ob štiri milijarde dolarjev. Bila je to nekakšna božja kretnja nogometnega virtuoza.

Vprašanje je, ali si je sloviti Ronaldo predstavljal, kaj je storil. Če si ni, potem je mogoče reči, da je zgolj nogometaš - vrhunski, a le nogometaš. Če je, potem je v njegovi potezi tudi precej hipokrizije. Vedeti bi moral in verjetno ve, da številne športne rekvizite, s katerim megalomansko služi ne le on, ampak tudi njegov klub in še številni drugi, tam nekje v Aziji po vsej verjetnosti šivajo za zelo mizeren denar. In tudi, da brez sponzorjev tudi on ne bi bil to, kar pač je.

Elon Musk je kaliber malenkost drugačne vrste. Nedvomno genij in hkrati enfant terrible zlasti zahodnega sveta vsake toliko časa povzroči neverjeten vihar. Zgodba o bitcoinu je znana: najprej Tesla vloži 1,5 milijarde dolarjev v najbolj razširjeno digitalno valuto, napove možnost nakupa tesel prav z bitcoinom in sproži investicijski cunami številnih posnemovalcev. Nekaj tednov kasneje ameriško podjetje precej na skrivaj proda za 100 milijonov dolarjev bitcoinov, še malo kasneje Elon Musk naredi salto mortale: tvitne, da z bitcoinom ne bo mogoče kupovati njegovih tesel, ker pri tako imenovanem rudarjenju bitcoina uporabljajo preveč elektrike iz neobnovljivih virov. Mi pa smo, pravi, zeleno, okolju zavezano podjetje. In v hipu se vrednost digitalne valute zniža za vsaj polovico, v zrak izpuhti po približnih ocenah vsaj 450 milijard dolarjev. Gromozanska vsota oziroma izguba, ki gotovo vsaj nekoliko prizadene špekulante, boleče pa udari številne male ljudi, ki so sledili in zaupali Musku.

Elon Musk 
Reuters

Tako Ronaldo kot Musk sta demonstrirala, kaj in koliko pomenita na obli. Morda se zdi, da je ta pomen skoncentriran predvsem v Muskovih rokah. Deluje ne le v avtomobilski industriji, ki je motor svetovnega gospodarstva, pač pa očitno postaja tudi izvedenec za "finančne produkte". A vendar je njegov interes usmerjen predvsem na tehnološko-finančni svet. Ronaldo nagovarja bistveno širšo, zelo raznoliko publiko, ki verjame, da nogomet ni druga najpomembnejša stranska stvar na svetu, in ima obilo vernikov tudi v Muskovem svetu. In povsem verjetno je, da si je njegovo kretnjo zapomnilo več ljudi kot Muskov tvit.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta