Kriptovalute: Zadnji zdrs dober pokazatelj, kako nestanoviten je kriptotrg

Mitja Sagaj Mitja Sagaj
21.05.2021 04:00
Nekajdesetodstotni padec in vnovična rast vrednosti kriptovalut v zgolj nekaj urah kažeta predvsem na krhkost kriptotrga, ki je po mnenju poznavalcev razmer napihnjen balon.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Izjemna aktivnost pri nakupih in prodajah (pa tudi razne informacije, ki krožijo v javnosti) poganjajo tečaje bitcoina (in drugih kriptovalut) v nižine in višave.
Mike Segar

Kot vožnja na vlaku smrti je bilo sredino gibanje vrednosti tečajev bitcoina (in drugih kriptovalut), ki je doživel največji padec po februarju. A nekajdesetodstotnemu padcu je zgolj v nekaj urah sledila tudi skoraj tolikšna rast in domala popravila tečaj do vrednosti pred tem padcem. Je pa vrednost tečaja bitcoina še zmeraj za petino nižja, kot je bila pred tednom.

Navzlic mnenju, da naj bi bili kriptovlagatelji adrenalinski odvisniki, ki jih tolikšna nihanja ne vznemirjajo - še več, da jih celo navdušujejo - in tudi stališču nekaterih poznavalcev razmer, češ da je to bila le še ena sreda, je dogajanje dodobra razkrilo krhkost trga. Pa tudi tega, kako hitro se lahko vlagatelji prestrašijo in začno prodajati svoje naložbe. In še enkrat znova je postalo jasno tudi, kako zelo je neregulirani kriptotrg odvisen od tvitov velikih vlagateljev.

"Dober primer sta Elon Musk in njegovo manipuliranje s ceno bitcoina. Konec lanskega leta je Tesla kupila za 1,5 milijarde dolarjev bitcoina. Nekaj mesecev kasneje je Musk objavil nekaj tvitov, ki so ceno bitcoina precej dvignili. Novica o nakupu bitcoina s strani Tesle je bila javna. Pred nekaj tedni je Tesla objavila poslovne rezultate za preteklo leto. Iz poslovnih rezultatov se vidi, da je Tesla večji dobiček ustvarila od prodaje bitcoina kot pa od prodaje avtomobilov. Seveda ta informacija v času prodaje ni prišla do javnosti, ki je v večjem delu še vedno prepričana, da so Tesla in ostali institucionalni vlagatelji še vedno z investicijami v bitcoinu. Nekateri verjetno so, drugi pa so zagotovo že unovčili svoje dobičke," razloži dr. Peter Merc, pravnik iz podjetja Lemur Legal in poznavalec kriptotrga.

Trg napihuje rekordna količina denarja

Merc je prepričan, da je trg kriptovalut zagotovo prenapihnjen, v obtoku je namreč, zgodovinsko gledano, rekordno veliko denarja, ki se v veliki meri pretaka tudi na kriptotrge in delniške trge: "Rezultat tega je nerazumna rast vrednosti kriptovalut. In seveda tudi delnic. Zadnji zdrs pa je dober pokazatelj, kako nestanoviten je kriptotrg." Kljub temu velja bitcoin danes za digitalno zlato. A sogovornik se s tem v celoti ne strinja, "ker je zlato v funkciji ohranjevalca vrednosti, za bitcoin bi pa kaj takega težko rekli. Dogajanje v zadnjih dneh je dober dokaz tega."

In čeprav so morda veliki in mali vlagatelji izpostavljeni enakim tveganjem, se dajo ta tveganja po mnenju sogovornika zmanjšati z vnaprej določeno strategijo, ki ji je treba dosledno slediti, ne glede na padce in rasti. "Mali vlagatelji so seveda bolj občutljivi za razne informacije, ki krožijo. Te informacije pa so lahko včasih zavajajoče ali pa nepopolne," še opozarja na pasti nereguliranega trga, ki si regulativo na evropski ravni lahko obeta čez približno dve leti, torej kar poldrugo desetletje od nastanka kriptovalut leta 2008.

Dr. Peter Merc: "Iz poslovnih rezultatov se vidi, da je Tesla večji dobiček ustvarila od prodaje bitcoina kot pa od prodaje avtomobilov. Seveda ta informacija v času prodaje ni prišla do javnosti."
Osebni Arhiv

​Zima je lahko dolga ...

Merc je prepričan, da se na dolg rok velika večina kriptovalut ne bo obdržala: "Že danes se vidi, katere kriptovalute imajo za sabo tehnologijo, ki je zanimiva tudi za tradicionalno industrijo. Najboljši pokazatelj potenciala so sklenjene pogodbe med razvijalci in izdajatelji posamezne kriptovalute ter večjimi podjetji iz tradicionalnih industrij, kot so bančništvo, avtomobilska industrija, logistika itd."

Ali je glede na dogajanje že mogoče napovedati, kdaj bi ta kriptobalon lahko počil? Peter Merc odgovarja: "Težko je to napovedati. Sam osebno sem bil že na začetku leta prepričan, da smo tik pred zlomom. Pa sem se zmotil. To, kar se dogaja zdaj, včeraj (v sredo, op. a.), je lahko indic, ki kaže na krhkost trga in kako hitro se lahko investitorji preplašijo in začnejo množično prodajati svoje naložbe. V preteklosti se je na točno tak način razpočil že marsikateri balon. Tako da moja ocena je, da zagotovo gre za zelo velik balon. Težko pa je napovedati, kdaj bo zares počil. Ko govorim o poku, si predstavljam padec tečajev za 70 do 80 odstotkov od vrhuncev in daljšo stagnacijo, ki bo sledila. Zadnja kriptozima je trajala skoraj tri leta ..."

Previdnost pri vlaganju v kriptovalute je torej na mestu, tudi če vlagate lastna sredstva, zlato pravilo pa naj bo, kot še pravi Peter Merc: "Nikakor ne vlagajte s sredstvi iz posojil. Kriptotrg se bo sesul, kreditna obveznost bo ostala."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta