(FOTO) BMW: Model X3 dobil tudi povsem električno gnano različico

Vinko Kernc
03.03.2021 05:00
Po treh letih sedanje (tretje) generacije modela X3 je ta ob bencinskem, dizelskem in priključnem hibridnem pogonu dobil tudi povsem električno gnano različico iX3, ki je na našem trgu že naprodaj, in sicer za od 69.900 evrov.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
BMW iX3 poganja novi električni pogon eDrive pete generacije, ki bo poganjal tudi prihajajoča i4 in iNext. 
Vinko Kernc

Na zunanjosti je malo sprememb, a se po zaprti motorni maski (ledvički) jasno loči od drugih X3. Nekaj manjših sprememb je narekovala aerodinamika: prednji odbijač je nekoliko daljši (iX3 je v primerjavi z X3 daljši za 26 mm), drugačna so platišča in rahlo je spremenjen zadek. Poleg tega je zadaj seveda (lahko) napis iX3, zunanjost in notranjost pa sta deležni dodatnih modrih poudarkov.

V notranjosti drastičnih razlik v primerjavi z X3 ni; tu je nekaj modrih poudarkov ter seveda električnemu pogonu prilagojeni merilniki in meniji. 
Vinko Kernc

Bistvo je tokrat seveda v pogonu. Motor, reduktor in nadzorna elektronika pete generacije pogona eDrive so nameščeni med zadnjimi kolesi in motor poganja le njiju. Njegov izkoristek je do 93 odstotkov, zmore pa 400 njutonmetrov stalnih 80 kilovatov in kratkotrajnih 210, kar je dovolj za pospešek z mesta do 100 v 6,8 sekunde; največja hitrost je omejena na 180 kilometrov na uro.

Vinko Kernc

Pogon eDrive, ki je v celoti razvit v njihovi hiši, se odlikuje s povečano gostoto moči (baterija plus 20 odstotkov, sistem plus 30 odstotkov), z zmanjšano maso, z manjšo prostornino ter povečano prilagodljivostjo namestitve in s povečanim dosegom, ki v konkretnem primeru znaša do 460 kilometrov po ciklu WLTP. Pri tem je njegova poraba v istem ciklu od 19,5 do 18,5 kilovatne ure na 100 kilometrov.

Vinko Kernc

Še o polnjenju: iX3 lahko polnimo na do 150-kilovatnih polnilnicah, kjer se pogonska baterija zmogljivosti 80 kilovatnih ur bruto od nič do 80 odstotkov napolni v le 34 minutah. Pri tem pri BMW ponujajo še storitev BMW charging s 450 tisoč polnilnicami po svetu. Z iX3 prihajajo še digitalne storitve za električno mobilnost BMW connected charging, ki pa v Sloveniji (še) niso na voljo.

Vinko Kernc

Tudi pri iX3 elektrifikacija zahteva svoj davek. V primerjavi z X3 30i xDrive, s katerim ga sami primerjajo, ko gre za pospešek do 100 (slednji je za 0,4 sekunde hitrejši), je iX3 za celih 470 kilogramov težji. V primerjavi z X3 M40i, ki ima precej več navora in moči, pa je težji za 375 kilogramov, pri tem pa je treba vedeti, da imata oba navedena X3 še štirikolesni pogon. Poleg tega je pri iX3 malenkostno manjši tudi prtljažnik, in sicer za 40 litrov pri obeh meritvah, tako da pri njem ta meri od 510 do 1560 litrov.

So pa seveda še druge prednosti iX3, med drugim tudi za 7,5 centimetra nižje masno središče, poleg tega ima iX3 serijsko prilagodljivo podvozje in ''inovativni omejevalnik zdrsa pogonskih koles'' (ARB), kar morda kaže na to, da je konfiguracija ''vse zadaj'' (motor in pogon) vendarle bolj kritična in s tem manj varna v poslabšanih razmerah pod kolesi.

Vinko Kernc

Novi iX3 je na voljo v dveh paketih opreme in pri nas stane od 69.900 evrov naprej. Ker uradnega slovenskega cenika ni, velja pokukati k bolj odprtim Nemcem; tam je iX3 v osnovi cenejši za 3600 evrov, doplačilo za boljši paket pa znaša 5500 evrov. Za kolesa z aerodinamičnimi platišči morajo Nemci doplačati 1700 evrov, za podvozje M 490 in za električno pomično vlečno kljuko 1100 evrov. Drži pa, da je iX3 že v osnovi precej bogato opremljen, tako da je zanj doplačil zelo malo.

Vinko Kernc
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta