(FOTO) Hyundai tucson: Skoraj neprepoznavno drugačen?

Vinko Kernc
22.12.2020 05:00
Še kdo ne pozna Hyundaievega tucsona? To je tisti "korejec", ki se je letos prebil v finale izbora za Slovenski avto leta. Pri nas stane najmanj 22.710 evrov.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Hyundai tucson: na voljo je devet barv zunanjosti (od tega tri nove) in ob vsaki je mogoče doplačati za drugačno barvo strehe. Foto: Vinko KERNC
Vinko Kernc

Zgodba po imenu Tucson se je začela leta 2004 in od takrat so po svetu prodali 7 milijonov primerkov, od tega na stari celini 1,4 milijona. Pri nas? Zadnja leta suvereno obvladuje vrh prodaje v svojem segmentu. Težko ga je spregledati.

Videz kokpita je precej drugačen, kot smo ga pri tej znamki vajeni, je pa k sreči ostala logika menijev in upravljanja nespremenjena. Foto: Vinko KERNC
Vinko Kernc

Na fotografiji in v naših prodajnih salonih je zdaj že četrta generacija tucsona (pri nas se je druga imenovala ix35). Pri vsaki menjavi so Korejci dodobra spremenili videz, pa vendar bi morda tokrat res lahko govorili o oblikovni revoluciji zunanjosti, a predvsem na račun motorne maske (katere "draguljski" videz, kot pravijo sami, oblikovno dopolnjujejo markantne dnevne luči, na vsaki strani po pet elementov), žarometov in zadnjih luči. Vse v slogu oblikovalske filozofije, ki ji pravijo čutna športnost.

Vinko Kernc

Notranjost tucsona je z novo generacijo postala skorajda neprepoznavna, najprej z volanskim obročem in na koncu z načinom upravljanja z drugotnimi napravami v vozilu. Merilniki so zdaj digitalni in na 10,25-palčnem zaslonu, info-zabavni sistem pa ima lahko 8- ali 10,25-palčni zaslon. Ko gre za upravljanje, so pri Hyundaiu (žal) pozabili na klasične gumbe, kar ni ravno dobra novica.

Dobra pa je, da ima tucson med drugim (lahko) napredno ventilacijo kabine, tripodročno klimatsko napravo, gretje štirih in hlajenje dveh sedežev, povezljivostni bluelink (upravljanje z vozilom na daljavo …), tri barvne kombinacije notranjosti (a vse črno in/ali sivo) z možnostjo dodanega paketa dekorativnih elementov v zeleno modri barvi, morda pa tudi to, da ima 64 barvnih odtenkov za ambientalno svetlobo.

Vinko Kernc

Daleč od tega, da bi zaostajal pri poglavju varnosti: med drugim ima varnostno blazino med sedežema in 17 asistenčnih sistemov (od tega deset novih), ki jim pri Hyundaiu rečejo smartsense. Poleg vsega drugega že poznanega.

Sicer pa ni odveč povedati, da je v primerjavi s prejšnjo generacijo daljši za 20 milimetrov (zdaj meri natančno 4,5 metra), širši za 15 in višji za 5 milimetrov, pri čemer je med osema za 10 milimetrov večja razdalja. In ko smo ravno pri merah: prtljažnik meri od 620 do 1799 litrov, vendar se številki nekoliko zmanjšata, če je tucson opremljen s hibridno tehniko in/ali s štirikolesnim pogonom.

Vinko Kernc

Pogoni torej. Motorji so vsi 1,6-litrski; bencinski T-GDI zmore 110 kilovatov, če je klasičen, 110 ali 132 kilovatov, če je blago hibridni, 169 kilovatov, če je hibridni, in 195 kilovatov, če je priključno hibridni (ta se bo ponudbi pridružil v začetku prihodnjega leta); dizelski CRDi pa zmore 85 kilovatov oziroma 100 kilovatov, če je blagi hibrid. Odvisno od motorja so menjalniki lahko ročni, inteligentni ročni (iMT 6) ali dvosklopčni (DCT 7). Tri motorne različice so v tem hipu na voljo tudi s štirikolesnim pogonom. In kar ni zanemarljivo – podvozje je lahko elektronsko nadzorovano, ima pa dve možnosti delovanja, običajno in športno.

Vinko Kernc

Upoštevaje tudi štiri pakete opreme je ta hip v ceniku 20 bencinskih in 10 dizelskih različic. Najcenejši je 1.6 T-GDI 110 kW trend, a lahko se zgodi, da bo pri nas dosti bolj priljubljen 1.6 T-GDI MHEV 110 kW impression, ki stane 30.520 evrov. Dizli stanejo od 25.010 evrov, pri slovenskem zastopniku pa menijo, da jih bodo v prihodnjem letu prodali okoli 600.

Vinko Kernc
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta