V Sloveniji je honda e, ki cilja predvsem na urbano uporabnost

Vinko Kernc
11.12.2020 05:00
Pri Hondi se držijo začrtane strategije in njen rezultat je tudi honda e. Ta je že naprodaj pri nas, in sicer za od 36.150 evrov.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Honda e: prikupen elektromobil, ki ob unovčenju subvencije stane najmanj 30.150 evrov. Z dosegom 222 kilometrov cilja predvsem na mestno (urbano) uporabnost. 
Vinko Kernc

Novi časi prinašajo tudi novo izrazoslovje – seveda tudi ko gre za elektrifikacijo vozil. Tako, denimo, Hondina strategija 2030, zakoličena pred štirimi leti, napoveduje (in zavezuje k njej to znamko) jasno usmeritev k ukrepom za zmanjšanje obremenitve okolja do leta 2030, kamor sodijo tudi električni avtomobili. Eden od Hondinih ciljev je tudi, da bo glavnina njene ponudbe tako ali drugače elektrificirana do prihodnjega leta.

Od vrat do vrat: 5 zaslonov. Pri Hondi obljubljajo intuitivne upravljanje in menije. 
Vinko Kernc

Napovedi se uresničujejo: lani so predstavili hibridizirani CRV hybrid, letos jazz hybrid in tokrat povsem električni e. Če (ko) boste kje zasledili izraz Honda e: Technology, vedite, da je to skupek na novo razvitih tehnologij za elektrifikacijo vozil te znamke.

Pri Hondi izhajajo iz stališča, da je elektrifikacija v tem še začetnem razvoju trga električnih vozil najbolj nujna tam, kjer je onesnaženje zaradi vozil največje, torej v mestih. Majhnost honde e je bila zato odločilen dejavnik pri razvoju: e je s slabimi 3,9 metra dolžine še nekoliko manjši od jazza, imata pa enako medosje. Avtomobil, namenjen urbanemu okolju, omogoča prostor štirim potnikom.

Vinko Kernc

Tehnično, s tem pa tudi marketinško sloni prepričljivost honde e na štirih stebrih. Prvi je, jasno, videz: prikupen, nekoliko retro, čistih (in brez odvečnih) potez. Podobno velja za notranjost, a je tam tudi veliko sodobne tehnike, marsikaj celo prvič v serijskem avtomobilu nasploh. In to je že stvar drugega stebra: HMI (human machine interface), torej tista reč, ki povezuje človeka s strojem. Ne gre, da ne bi opazili: po celotni širini armaturne plošče so sami zasloni. Pred voznikom 8,8-palčni za merilnike, preostali dve tretjini širine na desni zasedata še dva zaslona, na obeh skrajnostih pa še šestpalčna zaslona za slike s kamer namesto vzvratnih ogledal – kar je sploh prvič na voljo serijsko. Vsega skupaj ima lahko e kar osem kamer.

Vinko Kernc

Pod točko tri sodi povezljivost v širšem pomenu besede. Seveda ima e vse, kar danes poznamo s tega področja (povezovanje pametnih telefonov obeh operacijskih sistemov), skupaj s tistim, kar sodi zraven (denimo vhod HDMI in 230-voltna vtičnica), poleg tega pa tudi možnost pametnega povezovanja vozila s hišo in vozila z omrežjem – slednje, denimo, proti preveliki obremenitvi električnega omrežja glede na to, da bo elektromobilov vedno več. Morda tule še o polnjenju: e je mogoče polniti doma ali na javnih polnilnicah s priključki 2,3, 7,4 ali 50 kilovatov, pri čemer so časi polnjenja 18, 4,1 in 0,5 ure – pri zadnjem velja čas za napolnitev do 80 odstotkov, za prva dva pa do 100.

Vinko Kernc

Četrti steber je vozna dinamika, ki je naravnana na odzivnost, okretnost in vodljivost. V dno položena pogonska baterija ima zmogljivost 35,5 kilovatne ure (doseg je, glede na moč motorja, 222 ali 210 km), motor zmore 315 njutonmetrov in 100 ali 113 kilovatov, motor in njegova nadzorna enota sta nameščena v zadku, motor pa žene zadnji kolesi. Zato lahko prednja prema, razbremenjena pogona, zasuče kolesi za kar 50 stopinj, kar v praksi pomeni le 9,2-metrski obračalni krog.

Pri vsem skupaj najbrž ni treba posebej izpostavljati: pogonu sta namenjena dva vozna načina (običajni in športni, slednji je brez omejitve navora), regeneraciji prav tako dva (temu pri Hondi pravijo one pedal control system, kar pomeni, da se z izdatnejšo regeneracijo zavorne energije v veliki meri sploh ni treba zaustavljati s stopalko zavore), napredno samodejno parkiranje sloni na podatkih štirih kamer in 12 zvočnih tipal, paket asistenčnih sistemov, ki mu sami pravijo Honda sensing, pa vključuje tudi praktične pripomočke, kot je opozorilnik ob speljevanju vozila spredaj (za tiste, ki v stoječi koloni gledajo v svoj telefon) in podobno.

Za 36.150 evrov je e že bogato opremljen, paket advance, ki stane okrogle štiri tisočake več, pa med drugim doda zmogljivejši motor, nekaj več asistenčnih sistemov, ogrevanje volanskega obroča in digitalno notranje vzvratno ogledalo. Letos so nam na voljo tri honde e, precej omejeno količino pa pri zastopniku napovedujejo tudi za prihodnje leto.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta