(FOTO) Iz osrčja znamke: V Slovenijo prispel prenovljeni razred E

Vinko Kernc
03.12.2020 05:00
Mercedes-Benz E, katerega povojne korenine segajo v leto 1953, nastopa kot razred E od leta 1993. Zadnja tri leta govorimo o že peti generaciji in od nedavnega o njeni prenovi. Na našem trgu za od 51.900 evrov.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mercedes-Benz E: s prenovo tudi več serijske opreme in najsodobnejši asistenčni sistemi Foto: Vinko Kernc
Vinko Kernc

Kakorkoli obrnemo in ne glede na turbulentne spremembe v ponudbi je pri Daimlerju razred S še vedno (najbolj) pravi benz in razred E še vedno osrčje te znamke. V skladu s tradicijo je E še vedno na voljo v štirih karoserijah: kot limuzina, kombi (T), kupe in kabriolet. Pri Daimlerju štejejo rahlo terensko različico All Terrain kot peto karoserijo, a gre zgolj za nekaj sprememb na kombijevski različici.

Kokpit: nov volanski obroč, enotna šipa (prej deljena) preko obeh zaslonov in vmesnik MBUX Foto: Vinko Kernc
Vinko Kernc

(Uspešna) tradicija ima seveda posledice: kar 80 odstotkov lastnikov razreda E se po zamenjavi znova odloči za ta model. V primeru limuzine gre za skoraj pet metrov dolg avtomobil, ki je v prvi vrsti poslovna limuzina visokega standarda udobja in varnosti in za katerega se odločajo ''poklicno uspešni, dobro uveljavljeni in družbeno odgovorni kupci, ki cenijo prestiž''.

Razred E, ki ima po novem serijski paket Avantgarde za zunanjost, je s prenovo dobil nove žaromete (serijsko LED, naprednejša različica Multibeam LED pa za doplačilo) ter nove motorno masko (še vedno pa so tri različne, ki se vežejo na paket opreme), odbijač in motorni pokrov. Zadaj so spremenjene luči, limuzina pa je dobila še spremenjen odbijač in povečan pokrov prtljažnika. V notranjosti je menda najbolj pomembno dvoje: da sta zdaj (tudi v E) zaslona pod eno šipo (serijsko dvakrat po 10,25, za doplačilo 12,3 palca) in da se je stara platforma infozabavnega sistema Comand umaknila novemu MBUX, ne morete pa zgrešiti tudi povsem novega volanskega obroča. Spremenili so še barvno paleto okrasnih elementov in sedežnega oblazinjenja.

Vinko Kernc

Pri motorni ponudbi je pomembna tehnična sprememba: bencinski šestvaljniki so zdaj znova vrstni. V ponudbi je sedem bencinskih (145 + 10 do 450 kW) in štirje dizelski (118 do 243 kW) motorji, menjalniki pa so zgolj samodejni. Z izjemo različic AMG imajo vsi drugi bencinski motorji 48-voltno hibridno tehnologijo, priključna hibrida pa sta bencinski 300e (155 + 90 kW) in dizelski 300de (143 + 90 kW). Slednja sta na voljo za limuzino in kombi (T), štirikolesni pogon pa je na voljo pri vseh navorsko zmogljivejših različicah.

Vinko Kernc

Bogata ponudba pomeni ogromno število različic. Limuzina je najcenejša v različici E 200d (51.900 evrov), najcenejši bencinski je E 200 (53.900 evrov), kombi (T) je za 3500 evrov dražji, nežno terenski all terrain pa še za 6000 evrov. Seveda ne gre spregledati kupeja in kabrioleta, ki so jima med drugim dodali dva nova bencinska in dva nova dizelska motorja. Kupe stane od 57.570 evrov (E 200), za okoli šest tisočakov pa je dražji kabriolet. Pri slovenskem zastopniku pravijo, da se je razred E s prenovo podražil za nekaj odstotkov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta