(FOTO) Mercedes-Benz razred C: "Baby" se spogleduje z S

23.09.2021 05:00
Nova generacija mercedesa C, ki je bil nekoč baby mercedes, prinaša tudi nekaj tistega, kar je imel doslej le večji, dražji in prestižnejši mercedes S.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tovarna predstavlja šesto generacijo mercedesa C, prvič doslej pa sta hkrati na voljo obe karoserijski izvedenki - limuzina in kombi (T). Foto: Mercedes-benz Ag - Global Commun
Mercedes-benz Ag - Global Commun

Nekdaj je bil "baby" mercedes, postavljen povsem na začetek tistega, kar je ponujala hiša iz nemškega Sindelfingna. Danes oziroma v šesti generacijski izvedbi se hoče mercedes C tako v limuzinski kot v kombi (T) karoserijski varianti spogledovati z mercedesom S kot simbolom avtomobilske prestižnosti. In da je najbolje prodajani mercedes vseh časov - od leta 1982 do danes so jih prodali 10,5 milijona -, bi moralo tudi nekaj šteti pri prihodnjih tržnih načrtih.

Z marsičim se hoče C primerjati z večjim S, tudi z udobjem, prestižem in gotovo ugledom. Foto: Mercedes-benz Ag - Global Commun
Mercedes-benz Ag - Global Commun

Prvič se je zgodilo, da je tovarna trikrake zvezde - po novem ta ni več na motornem pokrovu, temveč je vgrajena v masko - skupaj predstavila obe prenovljeni karoserijski izvedenki. Obe sta pridobili nekaj dolžinskih centimetrov (475 centimetrov), pri obeh se je medosna razdalja poredila za 2,5 centimetra, nagovarjata pa precej različne kupce, kajti doma, torej v Nemčiji, se jih 75 odstotkov odloči za varianto T! In ko gre za obliko, se je znova prvič zgodilo, da ima limuzina na zadku deljene luči.

Prvič doslej ima limuzinska varianta deljene zadnje luči.
Mercedes-benz Ag - Global Commun

Po novem, seveda prvič in primerjalno z mercedosom S, je na voljo tudi 2,5-stopinjsko krmiljenje zadnjih koles. To prinaša ob boljših voznih lastnostih predvsem večjo okretnost, saj se obračalni krog zmanjša za 43 centimetrov. Načeloma je pogon na zadnji kolesni par, v ponudbi in za doplačilo je tudi štirikolesni 4matic. Vsi motorji, na voljo pa so za sedaj le štirivaljniki, so blagi hibridi ob pomoči 48-voltne tehnologije. Omembe vredni sta še dve novosti: v ponudbi ni več ročnega menjalnika (!), za tam proti koncu leta je napovedan tudi priključni hibrid (PHEV) v kombinaciji bodisi z bencinskim bodisi z dizelskim motorjem. Kot pravijo, bo doseg okoli 100 kilometrov (po WLTP), baterijo s kapaciteto 25,4 kWh pa naj bi bilo mogoče preko serijskega 55 kW DC-polnilnika povsem napolniti v nekako pol ure.

Kombijevska izvedenka, pogosto označena s črko T, je izjemno popularna predvsem doma, torej v Nemčiji, saj se tam 75 odstokov kupcev odloči prav zanjo.
Mercedes-benz Ag - Global Commun

Znotraj se prenovljeni C po svoje znova spogleduje z velikim, dražjim in prestižnejšim S. Je povsem digitaliziran, armaturna plošča je razdeljena v zgornji in spodnji del, zračniki so opazno ovalne oblike, kombinirani inštrument pred voznikom je velikosti 10,2 palca (opcijsko tudi 12,3 palca), 11,9-palčni multimedijski ekran je za šest stopinj obrnjen k vozniku in seveda kraljuje sredi armature. Glasovno upravljanje Hey Mercedes je izboljšano, omogočena je povezava s pametnimi napravami doma (!), sistem se preko spleta nenehno posodablja. Ta hip oziroma od oktobra naprej bodo na voljo različne opremske izvedenke, motorja bosta za začetek le bencinski v izvedenkah C 180, 200 in 300 ter dizelski v varianti C 200d, 220d in 300 d.

Mercedes-benz Ag - Global Commun

Letos naj bi pri nas prodali okoli 50 mercedesov razreda C. Prenovljeni in nekdanji baby mercedes je v akcijski ponudbi v kombi (T) izvedbi na voljo za 40.990 evrov (C 180) oziroma 44.990 evrov (C 220d), v limuzinski pa stane bencinski C 180 38.990 evrov, dizelski C 220d pa 43.990 evrov.

Mercedes-benz Ag - Global Commun
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta