(FOTO) Volkswagen ID.4 je električna alternativa tiguanu

Vinko Kernc
22.04.2021 05:00
Družina ID. se povečuje po napovedih. Na slovenski trg je prišel že drugi model, kompaktni športni terenec ID.4, ki pri nas stane najmanj 38.617 evrov.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Volkswagen ID.4: vratne kljuke, ki vrata odpro električno, so poravnane s karoserijo, a je avtomobil mogoče odpreti tudi mehansko, s potegom.
Vinko Kernc

Znano je bilo že od začetka, a vseeno velja spomniti: tudi ID.4 sloni na novi, prilagodljivi Volkswagnovi platformi, namenjeni izključno električnim vozilom MEB, in čeravno sodi v isti velikostni razred kot ID.3, gre kljub temu za zelo drugačen avtomobil. ID.4 je namreč športni terenec, katerega trebuh je od tal oddaljen 21 centimetrov.

Armaturna plošča je podobna tisti v ID.3, a ne enaka. Na voljo so trije infozabavni sistemi na deset- ali dvanajstpalčnih zaslonih. 
Vinko Kernc

V primerjavi z ID.3 je ID.4 opazno daljši: malo pred prednjimi kolesi, zelo malo v medosju (dva milimetra), še največ za zadnjimi kolesi, vsega skupaj je daljši za dobre tri decimetre, hkrati pa je za natanko šest centimetrov višji. Toda bolj smiselna je primerjava s tiguanom, od katerega je za slab decimeter krajši, v potniškem delu so mere zelo podobne, je pa prtljažnika v ID.4 za dobrih 70 litrov manj.

Vinko Kernc

Kokpit je zelo podoben tistemu v ID.3: merilniki so na 5,3-palčnem zaslonu, infozabavni sistem pa na deset- ali dvanajstpalčnem. Slednji ponuja brezžično povezavo s pametnimi telefoni (carplay in android auto) in se odzove na ukaz Hello ID. Tako kot pri ID.3 sta tudi tu lahko ID. light (LED-svetilo pod prednjo šipo preko cele širine za razna obvestila) in projicirni zaslon (HUD) z obogateno resničnostjo. ID.4 lahko vleče prikolico do ene tone mase, streha zmore prevzeti strešni kovček, prtljažniška vrata se pomikajo z ukazom zamaha noge, prtljažnika pa je od 543 do 1575 litrov. S tem daje vedeti, da želi biti tudi dostojen počitniški družinski avtomobil.

Vinko Kernc

Najbrž je že povsem samoumevno, da ima tudi ID.4 zajeten varnostni paket tako na pasivni strani (tudi sredinska varnostna blazina in zategovalniki pasov zadaj) kot na aktivni - tu je serijskih pet sistemov, doplačilnih pa nadaljnjih šest. Motorji bodo štirje, 109- in 125-kilovatni (pure) s šibkejšo baterijo ter 128- in 150-kilovatni (pro) z zmogljivejšo baterijo; ti imata neto kapaciteto 52 oziroma 77 kilovatnih ur in maksimalno moč polnjenja 100 oziroma 125 kW. Doseg s šibkejšo baterijo je 343-345 kilometrov, z zmogljivejšo pa 508-522 kilometrov, odvisno od različice. Ne glede na izbrani pogonski del je največja hitrost vselej 160 kilometrov na uro.

Vinko Kernc

Različici ID.4 1st in 1st max sta bili na voljo za tiste, ki so ID.4 naročili vnaprej, zdaj pa je na voljo sedem paketov, dva za pogon Pure in pet za pogon Pro. Najcenejši je ID.4 109 kW 52 kWh city (38.617 evrov), za poldrugi tisočak dodajo 129-kilovatni motor. Najcenejši z veliko baterijo (77 kWh) je ID.4 150 kW life (46.324 evrov), najdražji nasploh pa je ID.4 150 kW max, ki stane 57.851 evrov. Navedene cene ne upoštevajo subvencije Eko sklada. Šibkejši motor ob zmogljivejši bateriji še ni na voljo, sicer pa kanijo pri nas letos prodati kakih 370 ID.4.

Vinko Kernc
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta