Objavili lažno novico: Volkswagen ne bo Voltswagen

Janez Kovačič Janez Kovačič
10.04.2021 05:00
Nemška tovarna je pred prvim aprilom objavila novico o preimenovanju v ZDA, kjer pa nad to potezo niso bili navdušeni.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kot pravijo pri ameriškem VW, naj bi s tem pripomogli k promociji električnega ID.4, športnega terenca, ki so ga te dni predstavili ameriškemu trgu.
Volkswagen

Nemški Volkswagen (VW), po lanskih podatkih drugi največji izdelovalec avtomobilov oziroma vozil, je v ZDA sam povzročil precej nelagoden zaplet. Nekaj dni pred 1. aprilom, dnevom, ko je dovoljeno marsikaj, je objavil, da se bo preimenoval v Voltswagen Amerika. Po tistem, ko so to objavili številni mediji, med njimi tudi Reuters, je VW umaknil novico in se opravičil.

Težko je natančno reči, zakaj se je VW odločil za takšno potezo oziroma objavo lažne novice. Nesporno je, da prav v ZDA še niso pozabili, da se je tam rodil sloviti dieselgate, škandal vseh (avtomobilskih) škandalov, ki je nemško avtomobilsko korporacijo doslej stal vsaj 30 milijard dolarjev. To je izrazito poslabšalo imidž te tovarne oziroma korporacije, ki poskuša na različne načine izboljšati svojo podobo v javnosti. Napoved preimenovanja, ki je vsaj nekoliko povezano s tržno uspešnostjo ameriške Tesle, naj bi še bolj poudarila prizadevanja VW, ki se izrazito preusmerja v izdelovalca električnih avtomobilov. Trenutek objave je bil seveda zavestno izbran, pri čemer drži, da je tudi na drugi strani Atlantika 1. april dan, ko je v tem pogledu dovoljeno marsikaj. Vsekakor pa si Nemci zanesljivo niso predstavljali, da bo njihova potegavščina tako močno odmevala v javnosti in zlasti na družbenih omrežjih.

Automotive News, medij, ki spremlja dogajanje v avtomobilski industriji, je bil do VW posebno oster. »Lagali so, da prodajajo dizelske avtomobile, sedaj lažejo, da prodajajo električne,« so zapisali. To seveda ne drži, saj je bilo preimenovanje objavljeno v času, ko so v ZDA predstavili električnega športnega terenca ID.4, kar naj bi po mnenju VW pomenilo, da »je sedaj električna mobilnost dosegljiva vsem«. Čeprav vse skupaj ni imelo bistvenega vpliva na vrednost delnic, pa se utegne zgoditi, da se bodo v vse skupaj vmešale ameriške oblasti oziroma finančni regulatorji. Ni še pozabljeno, kako je Elon Musk, lastnik Tesle, pred leti tvitnil, da se podjetje zaradi številnih težav umika z borze in da je denar za odkup že zagotovljen. To je povzročilo manjši borzni pretres, v resnici pa Musk ni mislil resno. Je bila pa resna kazen, saj se je moral začasno umakniti kot izvršni direktor tovarne pa tudi denarna kazen ni bila skromna.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta