Nikoli slabše: Padec prodaje osebnih avtomobilov v državah EU še nikoli ni bil tako globok kot lani

Janez Kovačič Janez Kovačič
05.02.2021 05:00
Statistika ACEA, združenja evropskih proizvajalcev avtomobilov, o prodaji vozil v letu 2020 ne odkriva nič posebej novega. Minulo leto je bilo naporno in katastrofalno, saj je avtomobilska industrija med tistimi, ki so najbolj trpeli in še trpijo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Čeprav se je lani zmanjšala tudi prodaja vozil tovarne Porsche, so pri tej avtomobilski hiši lahko zadovoljni, saj je bil njihov padec bistveno skromnejši kot pri konkurentih. Ob tem je še toliko pomembnejše, da so zelo dobro prodajali taycana, prvega električnega porscheja.
Porsche

Tudi zato ni pretirano šokanten naslednji podatek: odkar pri tem združenju zbirajo podatke o prodaji na evropskih trgih oziroma v EU, padec ni bil tako globok kot lani. Prodanih je bilo 9,9 milijona vozil, kar je bilo 23,7 odstotka oziroma tri milijone vozil manj kot leta 2019. Vsi trgi EU so imeli dvoštevilčen padec.

Razlike v minusih so, vendar ne izjemno velike. V ospredju pozornosti so veliki ali največji evropski trgi, ki pogoltnejo okoli 70 odstotkov vse prodaje. Statistika ACEA kaže, da se je med temi lani najbolj zmanjšala prodaja v Španiji, kjer je bilo prodanih za 32,3 odstotka manj avtomobilov oziroma skupaj 851 tisoč. V Italiji je bilo kupcev za 27,9 odstotka manj (1,38 milijona vozil), v Franciji pa za 25,5 odstotka manj (1,65 milijona). Vsekakor je zanimiva Nemčija. Tudi tam je bilo kupcev manj, vendar je bil padec "le" 19,1-odstoten, kar pomeni, da ostaja najpomembnejši evropski avtomobilski trg s prodajo 2,91 milijona vozil. Čeprav Velika Britanija ni več članica EU, je pa velik del lanskega leta tako ali drugače ostala povezana s skupnostjo, zapišimo še njene lanske avtomobilske podatke: prodanih je bilo 1,63 milijona vozil oziroma 29,4 odstotka manj.

Med trgi oziroma državami članicami Evropske unije pa se je po omenjeni statistiki prodaja najbolj zmanjšala na Hrvaškem, in sicer za 42,8 odstotka. Kot pravijo pri naših južnih sosedih, je to predvsem posledica dejstva, da ni bilo prodaje izposojevalnicam avtomobilov, kar očitno predstavlja pomemben del posla z avtomobili. Žal statistika ne loči med zasebnimi in poslovnimi kupci, kar bi bil pokazatelj realne prodaje, pri čemer drži, da to velja tudi za druge trge, tudi za slovenskega. Slovenija je bila lani v skupini tistih držav EU, kjer je prodaja padla bolj od evropskega povprečja. Nič več nov, pa vendarle kar pretresljiv je pogled na grafikon mesečne prodaje v letu 2020. April je bil v tem pogledu daleč najbolj tragičen mesec, nato pa se je padanje v drugi polovici leta vendarle nekoliko ustalilo. Edini pozitiven mesec v EU je bil september, ko se je zdelo, da je najhuje že za nami. V Sloveniji smo bili v tem pogledu nekaj bolj optimistični, saj je bil julij edini lanski mesec s pozitivnim predznakom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta