Legendarni štirikolesniki: 100 let žabe, ki je ne pozabiš nikoli

Gregor Grosman Gregor Grosman
21.04.2019 03:17

Stoletna zgodovina francoskega proizvajalca avtomobilov Citroën. Prvi, ki so ga proizvajali na tekočem traku, je bil model Citroën A, potem pa so sledili številni legendarni štirikolesniki.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Leta 1954 je Citroën predstavil prvi hidropnevmatski samoizravnalni sistem vzmetenja, leta 1955 je sledil revolucionarni model DS, prvi na tekočem traku proizvedeni avtomobil z modernimi kolutnimi zavorami.
Profimedia

Citroën je danes vsem znani francoski izdelovalec avtomobilov, ki ga je leta 1919 ustanovil André-Gustave Citroën. Že kmalu je podjetje postalo znano po futuristično zasnovanih avtomobilih in tehnoloških inovacijah. Gospod Citroën se je rodil v dobro situirani židovski družini, njegov oče Levie je bil bogat trgovec z diamanti iz Nizozemske. Levie je sicer želel, da bi njegov sin nadaljeval družinski posel, vendar je mladeniča navdihnilo delo Julesa Verna in ga je prevzela tehnološka navdušenost Gustava Eiffla. André se je odločil postati inženir. Na politehnični univerzi v Parizu je diplomiral leta 1900, že pet let pozneje, torej 1905., je v svoji tovarni začel proizvodnjo menjalnikov s strukturo ribje kosti. Prav ta izum pa naj bi bil navdih za logotip blagovne znamke Citroën.

Ustanovitelj Andre Citroën

​Takoj na tekoči trak

Tip A je bil narejen kot avto za povprečnega človeka. Imel je štirivaljni motor s prostornino 1323 cm³, največja hitrost je bila 65 km/h. Že v prvem letu poslovanja je Citroënu uspelo prodati 10.000 vozil. Šlo je za prvi evropski avtomobil, ki je imel električni zaganjalnik in žaromete, vozilo je bilo zasnovano za proizvodnjo na tekočem traku. André Citroën se je odločil prevzeti strategijo Henryja Forda, ki jo je opazoval in študiral med svojim obiskom ZDA. Tovarna Citroën je bila tako prva v Evropi, ki je vozila proizvajala na tekočem traku.
Po uspehu prvega modela so razvili model Citroën 10 CV, za njim pa še 5 CV, kompaktni avto s štirivaljnikom, ki je bil sposoben voziti po makadamskih podeželskih cestah. Opremljen je bil s sprednjimi in zadnjimi eliptičnimi vzmetmi, ni pa imel prednjih zavor. Leta 1923 je Citroën predstavil elegantnega športnika 300 B 2 Cuddy, v katerem je bilo prostora za tri ljudi. Njegova proizvodnja je bila zelo omejena, vozilo pa je hitro postalo zelo priljubljeno med francoskimi avtomobilističnimi entuziasti. Ljubiteljem se ob pogledu nanj še danes šibijo kolena. Leta 1924 je Citroënova letna proizvodnja dosegla 50.000 vozil.

Mnogi so legendarni

Brskanje po spletu razkrije več zanimivih modelov, ki jih je Citroën izdelal skozi desetletja. Že leta 1932 je francoski proizvajalec predstavil model C4G Roadster, ki je nadomestil C4F. Roadster je imel 1,8-litrski motor s štirimi cilindri, izdelali pa so jih zgolj 32.000. Pa model Traction Avant, ki so ga proizvajali med letoma 1934 in 1957. Za tisti čas je šlo za tehnološko dovršeno izvedbo, ime pa pomeni "prednji pogon". Traction avant je bil tako prvi serijsko proizvedeni avtomobil na prednji pogon z jekleno šasijo, piše angleški Telegraph.

S citroëni 2CV je mogoče tudi dirkati.
Profimedia

Spaček rešuje življenja

In potem je tu še po mnenju mnogih najbolj kultni med vsemi, leta 1948 predstavljeni citroën 2CV - spaček, z njim pa so povezane mnoge čustvene zgodbe. Tudi tista, ko je imel Emile Leray v maroški puščavi leta 1993 s svojim spačkom nesrečo, iz težav pa se je rešil le zato, ker je citroëna iznajdljivi Francoz predelal v motocikel. Ko je zapuščal mesto Tan Tan, si gotovo ni predstavljal, kakšna dogodivščina ga čaka. Pregloboko je zapeljal v Saharo, ko ga je ustavila vojska in mu prepovedala nadaljevati pot. Hoteli so celo, da se mu na poti nazaj pridruži vojak, vendar se je voznik izgovarjal, da mu dodatne potnike prepoveduje zavarovalna polica. Ko je odbrzel v nasprotno smer, da ga ne bi mogel kdo zasledovati, in se je želel po brezpotjih v velikem loku izogniti vojaški postojanki, pa se je zgodilo. Trčil je v skalo ter tako uničil karoserijo in prednjo os. Do najbližje naselbine je bilo več kot 30 kilometrov, takšne razdalje pa si Leray nikakor ni upal premagati peš. Za Times je Lary pojasnil, da je predtem že desetkrat potoval po Afriki, 2CV pa si je izbral, ker je - četudi nima štirikolesnega pogona - trpežen avto. "V Afriki ga imenujejo cestna kamela, ker z njim prideš kamorkoli." Vendar le, če si nežen, je pripomnil.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta