Med 20 najbolje prodajanimi avtomobili v januarju je kar pet Škodinih modelov

Janez Kovačič
21.02.2021 04:00
Januarja je prodaja novih avtomobilov nazadovala, toda češka tovarna znova potrjuje, da ima na slovenskem trgu dovolj zvesto občinstvo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Škoda octavia je januarja bila najbolje prodajan avtomobil na slovenskem trgu.
Tovarna

Lanski januar prodaji novih avtomobilov ni bil posebno naklonjen, toda nihče še ni mogel vedeti, kaj se bo zgodilo marca in aprila, ko je pandemija udarila z vso silo. Zato primerjava z letošnjim januarjem ne more biti reprezentativna, kajti avtomobilske trgovine se ta hip šele odpirajo. V letošnjem prvem mesecu je bila prodaja avtomobilov manjša za kar 29,5 odstotka, prodanih je bilo vsega 4391 vozil.

Opazni sta vsaj dve ali morda tri podrobnosti: januarja je občutno padel Renault (428 vozil, minus 50,9 odstotka), na drugi strani je zelo zrasel Jeep (114 vozil, plus 171, 4 odstotka), hkrati pa je škoda octavia na mestu najbolje prodajnega vozila zamenjala dolgoletnega prvaka clia. Med 20-erico tovarn, ki se pojavljajo na slovenskem trgu in jih zajema statistika, so januarja dosegle boljši rezultat le tri: prej omenjeni Jeep, z njim tudi Peugeot (za 22,8 odstotka več, 360 vozil) in Dacia, ki je prodajo povečala za 2,7 odstotka (224 vozil). Vsi drugi so bili skromnejši kot lanskega januarja, kar, kot že zapisano, ne more biti vesoljno presenečenje. Je pa opazen velik razpon med tistimi, ki so letošnji januar končali v negativnem. Tako se je prodaja škod zmanjšala za vsega 0,6 odstotka, južnokorejski tovarni Kia pa je prodaja upadla za 65,5 odstotka, pri čemer drži, da je ta lanskega januarja dosegla zelo dober rezultat in je zato tokratni padec toliko očitnejši. Precej opazna je tudi tržna in siceršnja stabilnost Škode tako glede obsega prodaje kot tržnega deleža, kajti češka tovarna se je januarja zavihtela na drugo mesto za Volkswagnom in pred Renaultom. Doslej se to, če sploh kdaj, še ni zgodilo.

Med baterijskimi električnimi avtomobili je bila januarja povsem zgoraj tesla 3, ki je občutno prekosila konkurente.
Tovarna

Glede na to je vsaj nekoliko razumljivo, da je bila škoda octavia (238 vozil) v letošnjem prvem mesecu najbolje prodajano vozilo, saj je prekosila celo clia (235). Renaultov avto, ki nastaja tudi v Revozu, je dolgoletni slovenski avtomobilskotržni prvak, a je tokrat zaostal za octavio. Sicer pa je med 20 najbolje prodajanimi avtomobili v januarju kar pet Škodinih modelov, kar potrjuje veliko priljubljenost čeških avtov na slovenskem trgu.

Kako je šlo baterijskim električnim avtomobilom oziroma vozilom? Skromno. Prodanih je bilo le 58 avtomobilov, kar pomeni, da je to v zadnjih 13 mesecih daleč najskromnejši rezultat. Ali je to tudi posledica dejstva, da se je subvencija za te avtomobile občutno zmanjšala, je težko reči. Drži pa, da je bila tesla 3 v januarju daleč pred konkurenti.

Med baterijskimi električnimi avtomobili je bila povsem zgoraj tesla 3, ki je občutno prekosila vse konkurente.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta