Lansko dogajanje v avtomobilizmu: Najbolj je trpela Evropa

Janez Kovačič
03.02.2021 05:00
Zdravstveni pandemiji se te dni pričakovano pridružuje pandemija številk oziroma statistik o lanskem dogajanju na različnih avtomobilskih prostorih. Počasi se riše globalna podoba, ki je raznolika in kaže na raznovrstne posledice oziroma odzive na nekaterih največjih trgih. Nesporno je, da je v tej druščini najbolj trpela Evropa oziroma Evropska unija.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Avtomobilski posel v 27 državah Evropske unije je lani strmoglavil občutno bolj kot na Kitajskem, Japonskem, v ZDA in Rusiji. Razlogov je zanesljivo kar nekaj, pri čemer je jasno, da EU tudi pri avtomobilih ne deluje kot enoten trg ali vsaj ne način, ki ga poznajo v prej omenjenih državah. Končno je EU še vedno skupek držav s svojo avtomobilsko "politiko", kar gotovo ni prednost, vsekakor pa slabost, ko se pojavijo težave. Raznolikost davkov in dajatev, ki je zelo očitna tudi pri električnih avtomobilih, omogoča sicer precej pestro notranjo trgovino z avtomobilsko pločevino, hkrati vpliva tudi na obseg prodaje novih avtomobilov. Razlike v višini DDV so med članicami velike, če k temu dodamo še nacionalne, družbene, kulturne in še katere druge vzgibe, ki gotovo vplivajo na trgovino z avtomobili, dobimo mavričen razpon med zelo in malo manj prizadetimi članicami. Tako je mogoče vsaj delno razložiti občutno razliko med Nemčijo, ki ji je v travmatičnih okoliščinah šlo "še kar", in drugimi največjimi evropskimi trgi, kjer je bilo skoraj apokaliptično.

Številke kažejo, da Kitajska ohranja primat največjega avtomobilskega trga na obli. Zdi se, da jo je pandemija, pa čeprav se je tam začela, komaj oplazila. Tudi napovedi za letos so veliko bolj obetavne, kar je razumljivo: obstaja robustno notranje povpraševanje, ki bo zanesljivo nadomestilo lanski minus. Kitajska lakota po avtomobilih bo še precej časa nenasitna, zato ni pomembnejše avtomobilske hiše, ki v fokusu ne bi imela te najštevilnejše države. Če te ni tam, ne obstajaš.

ZDA imajo za seboj turbulentno leto, tudi pri avtomobilih. Toda na oni strani so bili minusi prav tako manj problematični kot v Evropi. Tudi zdravstvena kriza ni spremenila (ali vsaj občutno ne) tradicionalne naklonjenosti avtomobilom, ki so vsaj z evropskega zornega kota okoljsko še bolj problematični. Vprašanje je, kako bo pandemija, ki se zdi še nekaj bolj ostra kot v Evropi, vplivala na letošnji posel z avtomobili. Toda leto 2020 je še enkrat in aksiomsko potrdilo, da se je avreola najpomembnejšega avtomobilskega prostora že pred časom premaknila čez Pacifik v Konfucijevo deželo. Spoznanje, ki boli veliko bolj, kot si hočejo in včasih smejo Američani priznati.

Avtomobilska podoba lanskega sveta je izrisana. In napoveduje tudi prihodnjo ureditev oble v političnem, gospodarskem, vojaškem in ne nazadnje tudi avtomobilskem pogledu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.