Ob hibridih tudi prva povsem električna toyota

Janez Kovačič
16.12.2020 05:00
Japonska avtomobilska tovarna s prvo povsem električno gnano toyoto dopolnjuje svojo poslovno strategijo, doslej temelječo predvsem na hibridih.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Za sedaj je na voljo le silhueta novega Toyotinega športnega terenca (SUV), ki bo prva povsem električna toyota, narejena na novi platformi e-TNGA. Foto: Tovarna
Toyota

Japonska Toyota, ena največjih avtomobilskih korporacij na zemeljski obli, vodilna na področju raznovrstnih hibridov, vse doslej v svojem programu ni imela električnega baterijskega avtomobila oziroma vozila (EBV). Časi se spreminjajo, sedaj napovedujejo električnega športnega terenca (SUV), ki bo nastal na novi platformi e-TNGA in naj bi se pojavil prihodnje leto. Ob tem pa se velika avtomobilska hiša loteva še nekaterih drugih projektov.

Nova platforma bo omogočala različno dolžino in medosno razdaljo, različne vrste pogona in vgradnjo različnih baterij oziroma elektromotorjev.
Toyota

Trenutno je tovarna objavila nekaj zelo skopih podatkov o tej prvi povsem električni toyoti, dodala je le še silhueto avtomobila in nekaj skic nove platforme oziroma zasnove. Ta bo sestavljena iz fiksnih in prilagodljivih elementov, kar bo omogočalo različno dolžino, širino in medosno razdaljo. Po drugi strani bodo možne tudi različne izvedbe pogona na zadnji ali na prednji kolesni par, povrhu pa tudi 4x4. Razumljivo je, da bo platforma e-TNGA omogočala tudi uporabo oziroma vgradnjo različnih tipov baterij in elektromotorjev. Kot pravijo, je novi oziroma električni športni terenec tik pred začetkom serijske izdelave, avto bo nastajal v tovarni ZEV na Japonskem. Očitno torej je, da se Toyota pelje na trg električnih baterijskih vozil, kar je precejšnja sprememba v njeni dosedanji razvojni strategiji, temelječi predvsem na hibridih in priključnih hibridih. To potrjujejo tudi izjava Kodžija Toyošime, enega izmed vodilnih v tovarni ZEV. "Toyota bo v bližnji prihodnosti predstavila vrsto novih električnih baterijskih vozil."

Hkrati z napovedjo prve povsem električne toyote oziroma športnega terenca je japonska avtomobilska tovarna objavila, da je ustanovila evropsko poslovno skupino za gorivne celice. Kot pravijo, je potencial vodika oziroma gorivnih celic zelo velik, zato bo nova družba s sedežem v Bruslju ob vsem drugem omogočala njihovo komercialno uporabo tudi različnim poslovnim partnerjem. Pričakujejo, da se bo prodaja sistemov na gorivne celice kmalu povečala vsaj za desetkrat, to pa je velika poslovna priložnost za Toyoto. Zdi se, da je napoved uresničljiva, sicer pa je njihov mirai že od leta 2014 prvi serijski avtomobil na gorivne celice, v prenovljeni podobi pa se na trge pripelje prihodnje leto.

Novi mirai, prvi serijski avtomobil na gorivne celice, se na trge v drugi generacijski izvedbi pripelje prihodnje leto.
Toyota

Kinto Europe pa je projekt evropske Toyote in Toyote Financial Services (TFS), ki bo zaživel aprila prihodnje leto in bo imel sedež v nemške Kölnu. Kot pravijo, je pandemija prinesla številne izzive oziroma navade, kar pomeni, da se bodo spremenile tudi mobilnostne navade. Namen Kinta Europe je spodbujanje oziroma ponujanje teh možnosti na področju avtomobilske naročnine, souporabe, skupne vožnje in tako imenovane multimodalnosti. To bo omogočalo Toyoti nadgradnjo sedanjih konvencionalnih prodajno-servisnih aktivnosti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta