Volkswagnov pospešek v mobilnost: Vsako leto naj bi na trg poslali vsaj en nov električni baterijski avto

Janez Kovačič
21.03.2021 05:00
Nemški Volkswagen je najavil obsežen načrt tehnološke, poslovne in finančne posodobitve oziroma učinkovitosti, ki bo bistveno spremenil tovarno.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pri nas je že stekla predprodaja električnega volkswagna/športnega terenca ID.4 1st. Vstopna cena za ID.4 city z baterijo 52 kWh bo od 37.966 evrov, za izvedenko live z baterijo 77 kWh pa od 45.889 evrov. To so cene brez vštete subvencije Eko sklada v višini 4500 evrov. Foto: Volkwagen
Volkswagen

Tovarna Volkswagen (VW), ki je sestavni oziroma matični del koncerna Volkswagen, predstavlja svojo strategijo s pomenljivim naslovom oziroma poimenovanjem accelerate (pospešek). Kot je dejal Ralf Bradnstätter, izvršni direktor Volkswagna, se bodo v naslednjih letih "spremenili tako močno, kot se niso še nikoli doslej".

Bolj ali manj je očitno, da elektrifikacija voznega parka predstavlja osnovno strategijo, hkrati pa jo tovarna razširja še na nekatera druga področja, ki so navzven morda manj zanimiva, a vsekakor zelo pomembna. Tako naj bi v prihodnje opravili integracijo programske opreme v vozilih, podatkovni poslovni modeli naj bi zagotovili dodatne vire denarja, se še bolj kot doslej osredotočili na avtonomno vožnjo, ob tem pa izboljšali finančno/poslovno učinkovitost. Načrtujejo, da bodo do leta 2023 dosegli najmanj šestodstotni donos iz poslovanja, dodatno znižali fiksne in materialne stroške, obenem pa dosegli kar petodstotno letno rast produktivnosti. Ambicioznosti torej ne manjka.

Ralf Brandstätter: Spremenili se bomo, kot se nismo še nikoli doslej. Foto: Volkwagen
Volkswagen

Pod integracijo programske opreme se ob drugem skriva digitalizacija, ki je pri VW že precej razširjena. Od letošnjega poletja naj bi tako zagotavljali posodobitve kar "po zraku", kar med drugim pomeni, da bo avto ves čas, ko bo v uporabi, stalno digitalno posodobljen – kot današnji mobilni telefoni. V prihodnje bodo avtomobili na voljo v bistveno manjšem številu izvedenk, a bo obstajala možnost individualnega konfiguriranja. Do leta 2025 bodo investirali okoli 16 milijard evrov v avtomobilsko e-mobilnost, hibridizacijo in digitalizacijo. In seveda je za vse to potreben denar.

Ker računajo, da se bo v Evropi do leta 2030 delež električnih avtomobilov v celotnem obsegu prodaje povečal na 70 odstotkov (!), na Kitajskem in v ZDA pa čez 50 odstotkov, bo VW vsako leto na trg poslal vsaj en povsem nov električni baterijski avto. Že letos bodo začeli s štirikolesno gnanim ID.4 GTX, sledil bo športni ID.5, jeseni pa se bo pojavil ID.6 X/cross, sicer sedemsedežni električni SUV za kitajski trg. Nekoliko so premaknili predstavitev električnega avta, ki bo pozicioniran pod ID.3 in naj bi stal manj kot 20 tisoč evrov; to naj bi se zgodilo leta 2025.

Ob predstavitvi nove strategije je VW pokazal tudi prvo skico oziroma silhueto trinityja, vozila oziroma limuzine na električni pogon. Izdelava tega avtomobila naj bi po sedanjih napovedih stekla leta 2026, postavila naj bi nova merila za doseg, hitrost polnjenja in digitalizacijo, poleg tega pa naj bi omogočala avtonomno vožnjo 4. stopnje.
Volkswagen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta