Quo vadis, currus?*

Vinko Kernc
06.04.2021 03:00
Saj na ravni golega razmišljanja najbrž ni treba dramatizirati, a je vendarle dejstvo, da smo priča veliki prelomnici v razvoju osebnega prevoza. Morda največji doslej.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pri Volkswagnu so si še pred 1. aprilom privoščili prvoaprilsko šalo: v ZDA naj bi ime nadomestili z Voltswagen … Foto: Volkswagen
Volkswagen

Gotovo je tudi, da gre prvič za korenit poseg zakonov v razvoj avtomobilov, saj je šel doslej razvoj v smeri pobude bolj ali manj zgolj inženirstva.

Prelomnica ni prišla kot déus ex máchina**; začelo se je že (nam tudi sicer pomembnega) leta 1991, ko je EU uvedla standard za izpuste osebnih vozil Euro 0. Danes velja standard Euro 6d, leta 2025 pričakujemo standard Euro 7, ki naj bi bil enak za bencinske in dizelske motorje in ki naj bi bil zadnji emisijski standard v Evropi.

Od tu je vse jasno: standardizacija gre v tej smeri, da preprosto ne bo več mogoče prodajati avtomobilov z motorji z notranjim zgorevanjem (MNZ) oziroma bodo vsaj neko obdobje proizvajalci vozil z MNZ plačevali kazen oziroma 'okoljski davek' v denarnico EU. In če je tako, preostanejo le še razvoj, izdelava in prodaja avtomobilov z električnim motorjem. Hibridno gnani avtomobili pri tem najbrž ne bodo v prav veliko uteho.

Vzorec je sicer prepoznaven, a se vsaka znamka na neki svoj način loteva tega inženirsko, logistično, organizacijsko, marketinško in seveda finančno velikega projekta. V tolažbo je le to, da tokrat ni tveganja, saj sta smer in cilj z Euro 7 jasno nakazana: tja je treba priti in pika.

Kljub netveganju in kljub skoraj neverjetno hitremu inženirskemu odzivu pa pot do cilja vseeno ni kristalno jasna in je prepuščena strategom na vseh prej naštetih področjih, marsikaj pa je seveda odvisno od robnih pogojev (finančno stanje, inženirski potencial …) posamezne znamke. Nekateri menijo, da je treba elektrificirati svojo ponudbo, kolikor je dovoljeno počasi, drugi želijo biti že jutri tam; nekateri dajejo veliko poudarka na od daleč prepoznavnih elektromobilih, drugi so pri oblikovanju bolj konservativni; eni vložijo veliko denarja v marketing, drugi so pri tem bolj zadržani.

Znotraj tega lahko zato pričakujemo precej živahno dogajanje pri preobrazbi znamk in njihovih modelov, nečesa pa vendarle ne vemo: kako se bodo odzivali kupci; elektromobil, kakršen je danes, predstavlja za marsikoga prevelik stres, ki ga ob vsem preostalem dogajanju in siceršnjih tegobah človek resnično ne potrebuje. In s tem se, v slogu naslova, ponuja tudi zaključek: per aspera ad astra***.

* Kam greš, avtomobil?

** Bog iz stroja

*** Prek trnja do zvezd

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.